17 januari 2020
fredag, 28 april 2017 22:52

Catella noterar fastighetsfond

Skrivet av 
alt
Catellas Timo Nurminen är styrelseordförande för AIF-fonden Property Income 2017.

 

Catellas Property Investment Management lanserar nu Property Income 2017 som är en alternativ investeringsfond som ska investera i förvaltningsfastigheter med stabila kassaflöden och hög utdelningskapacitet. Det blir den första alternativa investeringsfonden med fokus på svenska fastighetsmarknaden att noteras på Nasdaq Stockholms nya AIF-lista (AIF, Alternative Investment Fund). Fondens AIF-förvaltare är Plain Capital Asset Management Sverige AB och fondens depåbank är SEB. Notering är planerad till i slutet av maj.

 

– Fastighetsvärden varierar över tid medan uthyrda fastigheters kassaflöden är stabila. Fondens strategi är därför att äga fastigheter en längre period och hålla hårt i kostnaderna och dela ut stor del av intäkterna löpande. Det stabila kassaflödet dominerar då i totalavkastningen vilket skapar trygghet, säger Timo Nurminen, Head of Property Investment Management på Catella

 

Medarbetare från Catellas Property Investment Management kommer att vara en del av en investeringskommitté inom AIF-förvaltaren som utvärderar fondens investeringar. Investeringsbesluten tas av AIF-förvaltaren. Fondens styrelse består av ordförande Timo Nurminen samt två oberoende ledamöter, Christer Wachtmeister och Henrik Steinbrecher.

 

– Fondens placeringsstrategi är väl anpassad för den marknad vi ser nu när börsen är högt värderad och obligationsräntorna är låga, säger Arvid Lindqvist, analyschef på Catella.
    Den första investering som fonden kommer utvärdera är en portfölj med defensiva handelsfastigheter med främst matbutiker som ICA, Coop och Hemköp och Systembolag som hyresgäster.

 

– Denna typ av fastigheter har starka kassaflöden och därmed stabil och god utdelningskapacitet till ägarna. Detta är även ett segment som institutioner fokuserat på senaste åren och fonden ger nu även mindre institutioner och andra investerare en möjlighet till exponering mot defensiva handelsfastigheter, säger Martin Malhotra, projektledare på Catellas Corporate Finance.

 

Fondens livslängd är planerad till tio år. Fonden har en kostnadseffektiv struktur och har som målsättning är att ge utdelningar från juli 2018 motsvarande 6-8 procent per år, utdelningarna planeras att ske kvartalsvis. Fondens målsättning för totalavkastning är 9-11 procent per år.