17 januari 2020
måndag, 06 februari 2017 12:01

Skanska bygger del av Urban Escape för 1,2 Mdr

Skrivet av 
alt
Skanska ska bygga 44.000 kvm av AMF:s ombyggnad av Gallerian, som kallas Urban Escape och omfattar 130.000 kvm.

 

Skanska har tecknat avtal med AMF Fastigheter om att bygga ett nytt hus för handel och kontorsverksamhet i centrala Stockholm. Kontraktet är värt cirka 1,2 Mdr kr, vilket kommer att inkluderas i orderingången för Skanska Sverige för det första kvartalet 2017.

 

Projektet omfattar rivning av befintlig byggnad, grundförstärkning och nyproduktion i tolv våningar om totalt 44.000 kvm. Kontorshuset ligger i korsningen Hamngatan och Regeringsgatan i Stockholm. Den nya byggnaden ska motsvara högt ställda hållbarhetskrav och siktar på certifieringen Platinum, högsta nivå, enligt miljöcertifieringssystemet LEED C&S. Stort fokus kommer att läggas på logistik, säkerhet och att intilliggande Gallerian kan hållas öppen under hela byggtiden.

 

– Vi är glada och stolta att AMF Fastigheter har gett oss förtroende att uppföra en byggnad vars arkitektur håller internationell toppklass. Den kommer att bli en av Stockholms profilbyggnader, säger Henrik Gustavsson, distriktschef, Skanska Sverige.

 

Uppdraget är en del av AMF Fastigheters utvecklingsprojekt Urban Escape. Projektet innefattar ett helt kvarter med fem fastigheter på 130.000 kvm i centrala Stockholm, samt anslutande gatumiljö. Målet är att skapa ett stadsrum med internationell attraktionskraft. Skanska och AMF Fastigheter har sedan flera år samarbetat i ett flertal projekt, nu senast i ett pågående kontorsprojekt i samma kvarter.

 

– Vi har höga ambitioner för den här delen av city och målet är att Urban Escape ska bli ett öppet och mer levande kvarter. Det nya huset blir porten till kvarteret och en av de mest avgörande pusselbitarna för att skapa en inbjudande plats med högsta möjliga miljöprestanda, säger Niklas Haglund, projektchef Urban Escape, AMF Fastigheter.

 

Byggstart sker omgående och huset ska stå färdigt under våren 2019.