17 januari 2020
fredag, 13 januari 2017 13:21

Niam säljer Klara Strand för 2,2 Mdr kr

Skrivet av 
alt


Niam har efter fyra år sålt Klara Strand för 2,2 Mdr till brittiska M&G Real Estate. Niam gör en miljardvinst. Klara Strand omfattar drygt 33.000 kvm i sex byggnader.

 

Nu har Niam sålt Klara Strand till brittiska M&G Real Estate för 2,2 Mdr. Klara Strand, som under flera år var Skanska huvudkontor, ligger på Klarabergsvidadukten 86-92, i Stockholm. Klara Strand, som är en tomträtt, Blekholmen 1, omfattande cirka 33.200 kvm, uppfördes år 1995. Skanska sålde Blekholmen 1 till Niam för 1,1 Mdr kr för drygt fyra år sedan, i december 2012. Nu har fastigheten visserligen uppgraderats för möjligen 100-150 Mkr, men det betyder ändå att Niam gör en miljardvinst.

 

Orsaken till att Skanska sålde Blekholmen 1 i december 2012, som består av sex byggnader, var att Skanska insåg att det var krångligt att få igenom en ny detaljplan för att bygga ut Klara Strand.

 

Brittiska M&G Investments etablerade sig i Stockholm i augusti 2016 med Thorsten Slytå som Nordenchef. Slytå kom närmast från Vencom Property Partners där han var chef för asset management & acquisitions. Tidigare har han även verkat på Union Bank of Switzerland i Zürich samt på Jones Lang LaSalle i Stockholm.

 

Till brittiska IPE Real Estate säger Slytå:

– På grund av Stockholms starka ekonomi och marknad för kontorsfastigheter, vilket märks genom den låga vakansgraden på 3 procent, trycks hyrestillväxten upp och aptiten för investeringar i attraktiva fastigheter förblir stor. Blekholmen 1 var en unik investeringsmöjlighet för våra investerare som söker sig till denna välutvecklade marknad.

 

M&G Investments i London, med historiska rötter från år 1900, har över 1.500 anställda i Europa och i Asien. Bolaget förvaltar på uppdrag åt kunder aktieportföljer, fastigheter och onoterade aktietillgångar i infrastruktur.

 

Förvärvet av Blekholmen 1 är M&G Real Estates enskilt största fastighetsförvärv i Europa.

 

I en kommentar kan sägas att det inte osannolikt att fler aktörer säljer cityfastigheter i Stockholm på grund av att priserna i flera fall fördubblats på fem år. TM