Skriv ut denna sida
onsdag, 11 januari 2017 12:29

Newsec: 2016 bjöd på ny toppnotering

Skrivet av 
alt
Max Barclay.


År 2016 går till historien som ännu ett år med ny toppnotering i transaktionsvolym på den svenska fastighetsmarknaden, enligt Newsec som förutspår ett fortsatt transaktionsintensivt 2017. Under 2016 genomfördes affärer till en volym om 201 Mdr kr (147), vilket motsvarade en ökning med 37 procent.
    

Kontor och bostäder fortsätter vara de mest populära segmenten på marknaden och vilka tillsammans svarade för knappt 55 procent av transaktionsvolymen. Geografiskt ökade regionstäder kraftigt i attraktivitet och stod för 28 procent (22) av transaktionsvolymen.
    

– Andelen transaktioner med fastigheter utanför Sveriges tre största städer har stigit avsevärt under 2016. Köptrycket är betydligt högre än säljtrycket varför man nu går efter objekt och områden som i andra marknadslägen inte rankar lika högt. Även portföljer som tidigare varit på marknaden utan framgång har under året gått att sälja. Gynnsamma marknadsförutsättningar i form av låg ränta och tillgång till finansiering möjliggör dessa affärer och blir en del av förklaringen till transaktionsrekordet, säger Max Barclay, vd för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet.

Senaste från Redaktionen