18 september 2019
tisdag, 29 november 2016 16:54

Balders Ämbetsmannahus byggs om till gymnasium

Skrivet av 
alt
Länsstyrelsen flyttade från Ämbetsmannahuset, Murmästaren 3, år 2014. Murmästaren 3, omfattande cirka 20.000 kvm, ska nu byggas om av Balder till Stockholms största gymnasium för cirka 2.200 elever.

 

alt

Murmästaren 3 uppfördes år 1926 som ämbetsbyggnad för överintendentämbetet. Den användes senare som kontorshus åt Kungliga Byggnadsstyrelsen och kom att kallas för ”Ämbetshuset”, som klassats som särskilt historiskt värdefull av Stadsmuseet.

 

 

Stockholms kommunfullmäktige klubbade under måndagen den 27 november ett beslut om att SISAB får hyra Ämbetshuset, Murmästaren 3, på Hantverkargatan, av Balder Kungsholmen AB. Fastigheten kommer att byggas om till ett gymnasium för cirka 2.200 elever. Renoveringen beräknas vara klar till höstterminen 2018, då Murmästaren 3 kommer att bli Stockholms största gymnasium.

 

Kommunfullmäktige beslutade att SISAB, Skolfastigheter i Stockholm AB, får teckna ett 25-årigt hyresavtal med fastighetsbolaget Balder Kungsholmen AB för vidare uthyrning till utbildningsnämnden för att kunna använda Ämbetshuset på Hantverkargatan, Kungsholmen till gymnasium.

 

– Det är fantastiskt att SISAB kan erbjuda Stockholms gymnasieelever en sådan här unik studiemiljö. Genom detta utökar vi Stockholms stads gymnasiekapacitet med 13 procent i ett slag, säger Olle Burell (S), skolborgarråd.

 

Ämbetshuset ska nu renoveras invändigt för att kunna möta de krav som ställs på en funktionell skolbyggnad.

 

– Vid renoveringen samarbetar vi med Balder. Tillsammans kommer vi försöka att bibehålla så mycket av den gamla fastighetens karaktär och atmosfär som möjligt. Vi tror det ger ett mervärde till skolan och eleverna, avslutar Claes Magnusson, vd för SISAB.

 

Fakta Murmästaren 3

Adress: Hantverkargatan 29

Historik: Fastigheten uppfördes år 1926 som ämbetsbyggnad för överintendentämbetet. Den användes senare som kontorshus åt Kungliga Byggnadsstyrelsen och kom att kallas för ”Ämbetshuset”, som klassats som särskilt historiskt värdefull av Stadsmuseet.

Arkitekt: Axel Lindegren

Byggnaden användes från 1970-talet till år 2014 som kontor för Länsstyrelsen.

Elevplatser: cirka 2.200

Yta: 20.000 kvm