25 maj 2020
tisdag, 11 oktober 2016 16:12

AIX ritar för Seniorgården i Södra Värtan

Skrivet av 
alt
Gemensamt för Seniorgårdens tre hus i kvarter N1, Södra Värtan, är ljusa kulörer med gröna inslag. För att skapa miljöer som bidrar till ökat välbefinnande ingår även en stor takterrass för social samvaro samt en gemensamhetslokal.

 

Efter ett parallellt skissuppdrag åt Seniorgården har AIX fått förtroendet att vidareutveckla kvarter N1 i Södra Värtan, som ingår i stadsutvecklingsområdet Norra Djurgårdsstaden.

 

– Under 2014 vann vi en tävling om att utforma stadsplanen så nu känns det förstås extra roligt att vara ett av de cirka 15 kontor som får vara med och vidareutveckla Södra Värtan och vi är övertygande om att det kommer att bli ett område fyllt av kvalitéer för de framtida invånarna, säger Martha Skoog Giertz på AIX.

 

Enligt Stockholms stads Tjänsteutlåtade för markanvisningen för kvarteret (2016-04-27) föreslogs Seniorgården få köpa marken, som ska ge plats för 46 bostäder, för 27.000 kr/kvm ljus BTA. AIX har eftersträvat arkitektonisk variation inom kvarteret och gestaltat volymerna med olika uttryck och material. Nu närmast väntar vidare bearbetning av alla vinnande kvarter inför samråd innan årsskiftet. Byggstart beräknas kunna ske runt halvårsskiftet 2019.

 

Totalt har elva exploatörer anvisats mark i detta delområde i Södra Värtan för att uppföra 45-80 bostäder vardera. Två förskolor ingår i etappen, den ena integrerad i flerbostadshus och den andra som en fristående byggnad i ett av kvarteren. Övriga exploatörer är Abacus, Borätt, CA Fastigheter, Erik Wallin, HSB Bostad, Mannerssons, Midroc, TB Projekt Väst, Veidekke Bostad och Wallenstam.

 

Markpriset för bostäder i markanvisningar var 27.000 – 31.000 kr/kvm ljus BTA i prisläget november 2015 medan, priset för lokaler var 6.500 kr/kvm ljus BTA. Sammantaget beräknas markförsäljningarna i området ge Stockholms stad intäkter om cirka 1,8 Mdr kr.