23 augusti 2019
tisdag, 11 oktober 2016 11:12

ByggVesta byggstartar på Gröndal Strand

Skrivet av 
alt

Gröndal Strand sett från vattnet. Arkitekt: Bengt Rydén MAP Stockholm, ark SAR/MSA.


Nu får Gröndal i Stockholm sin egen sjöstad, i allra bästa läge invid Mälaren. På fredag den tar ByggVesta första spadtaget för 83 hyresrätter och lokaler för en ny stor kommunal förskola på Bryggvägen. Fastigheterna kommer ägas av fastighetsbolaget Grön Bostad (AFA Fastigheter och ByggVesta) och förvaltas av ByggVesta.
    

Det nya området Gröndal Strand växer fram som vattennära kvarter med både bostäder, verksamheter och bevarade grönområden. Längs vattnet skapas nya möjligheter till promenader, rekreation och umgänge vid Mälarens strand, öppet för alla. Väster om Liljeholmen, med utsikt över Stora Essingen och bara 10 minuters restid till Södermalm har Gröndal en ovanligt tydlig kombination av grönt och citynära läge för ett stort stadsutvecklingsprojekt.
    

– Jag har en tydlig vision om ett Stockholm för alla. Nya hyresrätter och nya förskolor behövs i ett Stockholm som växer med rekordfart. Därför är det extra kul med denna positiva utveckling av Gröndal med hyresrätter och förskola, säger Karin Wanngård, kommunstyrelsens ordförande i Stockholms stad.
    

En kommunal publik strandpromenad och bryggor är viktiga inslag som kommer ge området identitet. Ett långsiktigt mål är att skapa ett sammanhängande gångstråk som knyter ihop stranden från Hägersten till Årstaskogen, via Gröndal och Liljeholmen.
    

– Det känns underbart att vi nu är igång med denna omvandling från stängt centralt vattennära industriområde till vackert rekreationsområde och bostadspärla, säger Marcus Svensson, vd för ByggVesta Development.
    

Utformningen av husen tar fasta både på det vattennära läget och Gröndals historia, först som plats för borgerskapets sommarnöjen under tidigt 1800-tal och därefter som livligt varvs- och industriområde. Området runt Bryggvägen är kuperat och husen byggs för att göra så liten inverkan som möjligt på befintlig terräng med berg och ekskog. Bebyggelsen följer terrängen med byggnader som trappas ned i höjd mot vattnet.
    

Kvarterets arkitektur hämtar också inspiration från Gröndals välkända kulturminnesmärkta stjärn- och terrasshus från 40-talet. Husen får rymliga entréloggior och balkonger, liksom fasadintegrerade blomlådor.
    

ByggVestas 83 hyresrätter är fördelade mellan två hus utmed Bryggvägen. Övriga byggherrar i området är NCC, ALM Equity, Aros och Genova Property Group som alla uppför bostadsrättslägenheter. Området blir klart 2018 och innehåller då totalt närmare 400 lägenheter.