18 januari 2020
onsdag, 22 juni 2016 17:55

Arcona miljardbygger vid Nya Karolinska

Skrivet av 
alt

White arkitekter har ritat  S:t Eriks ögonsjukhus.

 

Arcona har tecknat avtal med Vitartes om att uppföra St:Eriks ögonsjukhus omfattande 42.000 kvm inom kvarteren Stockholm Patienten 1 och Solna Princeton 1 i Hagastaden. Projektet byggs i direkt anslutning till huvudentrén för Nya Karolinska sjukhuset och delvis ovanpå befintligt tunnelrör för E4:an och beställare är projektutvecklingsbolaget Vitartes, till lika delar ägt av Hemsö och SveaNor. Avtalet motsvarar arbeten till en uppskattad volym om cirka 1 Mdr kr, där den första etappen utgör cirka 320 Mkr. Samarbetet i projekteringen har redan påbörjats och projektet i sin helhet ska vara färdigställt till årsskiftet 2019/2020.

 

Stockholms läns landsting är största hyresgäst i byggnaden, där St:Eriks ögonsjukhus (STE) kommer att bedriva verksamhet. Det kommer även att finnas externa verksamheter med koppling till STE som hyr en del av lokalerna.

 

I området pågår även ett flertal andra projekt som en del av utbyggnaden av Hagastaden, något som ställer stora krav på logistiken kring arbetsplatsen, där man kommer att använda Arconas logistiksystem, CSL, med separat logistikterminal, samordnade leveranser och inbärningshjälp.

 

– Att Arcona och Veidekke får förtroendet att genomföra projektet beror framförallt på att de under anbudsskedet visat en stor förståelse för komplexiteten i projekten och på tidiga underlag kunnat presentera bra och kreativa lösningar för projektgenomförandet, säger Peter Alvemur, projektchef och vice vd på Vitartes.

 

– Vi är stolta över att ha fått förtroendet att genomföra ännu ett stort projekt inom Life Science med Vitartes. Det stärker vår position som en av dom ledande byggarna inom stora och installationstäta projekt med komplicerade yttre förhållanden, säger Jeanette Saveros, vd på Arcona.