18 januari 2020
söndag, 19 juni 2016 14:58

Riksbyggen bygger klimatsmart i Aspudden

Skrivet av 
alt

Visionsbild av Riksbyggens 130 borätter i Aspudden. Illustration: Arkitema

 

För drygt en vecka sedan rapporterade Fastighetsaktien om att Riksbyggen och Wallenstam markanvisats totalt 260 nya lägenheter vid Blommensbergsvägen i Aspudden, med cykelavstånd till centrala Stockholm. Riksbyggens andel blir 130 bostadsrätter och i projektet kommer den senaste tekniken för att bygga mer hållbara och klimatsmarta bostäder att användas. Ett antal av dessa kommer att bli seniorbostäder och många av de lösningar som kommer att användas kommer att tas direkt från pionjärprojektet Brf Viva i Göteborg – ett projekt som Riksbyggen byggstartar i höst.

 

– Många av de nya lösningar som utvecklats i Brf Viva kommer vi att ta med oss till projektet i Aspudden, till exempel när det gäller det senaste inom energiteknik och mobilitetslösningar. I Riksbyggens roll som långsiktig samhällsutvecklare är hållbarhetsfrågorna med i hela processen, från planering och byggande till de boendes vardag, säger Göran Sundin, marknadsområdeschef på Riksbyggen.

 

Exempel på vad som finns med på planeringsbordet är solcellsanläggning som ger egenproducerad el, energieffektiv ventilation, smarta avfallssystem, livscykelanalyserad byggnadskonstruktion och olika typer av bil- och cykelpooler.

 

Byggstart i Aspudden är planerad till omkring 2020. Markanvisningen ligger inom programmet för Aspudden/Midsommarkransen med målsättningen att skapa 1.300 nya bostäder i området.