25 augusti 2019
tisdag, 24 maj 2016 18:51

Uppsala får en egen bostadsförmedling

Skrivet av 
alt

Erik Pelling (S), kommunalråd i Uppsala.

 

Den 1 juni 2016 öppnar Uppsala kommuns en egen bostadsförmedling. En av de första som startas i Sverige efter många decennier. Enligt Uppsalahem kommer de som står i Uppsalahems kö kunna söka bostäder via Uppsalahems hemsida som vanligt, men den nya Bostadsförmedlingen tar över Uppsalahems kö i sin helhet nu den 31 maj 2016.

 

I samband med att kommunalrådet Cecilia Forss (M) i den borgerliga alliansen förlorade valet hösten 2014 var hon tidigt emot en kommunal bostadsförmedling. Cecilia Forss sa i UNT i februari 2015 att det fanns inget behov av en kommunal bostadsförmedling eftersom den skapar mer administration, men inte fler bostäder. Hon menade att Uppsalahems egna förmedling av lägenheter hade fungerat bra.

 

Men efter att den nya vänstermajoriteten i Uppsala tog beslutet om en kommunal bostadsförmedling i juni 2015, meddelade Erik Pelling (S), kommunalråd:

– Vi satsar på att få 100 nya byggherrar i Uppsala inom fyra år. Många av dem kommer att bygga hyresrätter och en kommunal bostadsförmedling samlar hyresvärdar på ett och samma ställe och gör det enklare för bostadssökande. Dessutom är det en tjänst som hyresvärdar frågat efter länge och det kommer att öka attraktiviteten att bygga hyresrätter i och runt Uppsala.