25 augusti 2019
onsdag, 17 december 2014 19:47

Kville Saluhall bästa byggnaden i Göteborg

Skrivet av 
alt

Kville Saluhall, interiör…

 

alt

…och fasad...

 

alt

... i årets bästa byggnadsverk i Göteborg. Foto: Åke E: son Lindman

 

Kville Saluhall har utsetts till Göteborgs bästa byggnadsverk av ”Per och Alma Olssons fond”. Utmärkelsen tilldelas årligen en byggnad som utmärkt sig estetiskt, praktiskt eller på annat sätt inom Göteborgs stad och 2014-års pris går alltså till Gustav Appell Arkitektkontor och Älvstranden Utveckling som står bakom den nya saluhallen. 

 

Nomineringarna och priserna har den senaste tiden haglat över Kville Saluhall belägen vid Vågmästarplatsen på Hisingen. Nyligen fick byggnaden ta emot en nominering i det prestigefyllda arkitekturpriset ”European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2015” och dessförinnan har saluhallen fått både Yimbypriset och nominerats till Kasper Salin-Priset.

 

– Det är fantastiskt roligt och jättestort för oss att Kville Saluhall tilldelats detta fina pris! För oss är det ett bevis på att byggnaden, som stått där i mer än ett år nu, verkligen uppskattas av sin omgivning, säger Gustav Appell.

 

Priset för årets bästa byggnadsverk i Göteborg har deltas ut sedan 1965 av ”Per och Alma Olssons fond”. Enligt makarnas testamente ska priset tilldelas ”den byggherre som under nästföregående år färdigställt det eller de hus som visat sig bäst motsvara estetiska samt därjämte hygieniska och praktiska krav”. Varje år beslutar därför en nämnd av fem konstförståndiga ledamöter (som utses av Kulturnämnden) vilken byggnad som ska prisas.

 

Kville Saluhall öppnades 2013 och drivs idag av Shamsi Naeimai. Med en yta på 1.500 kvm rymmer byggnaden restauranger, caféer och en mängd butiker. Bland verksamheterna finns bland annat en ostbutik, charkuteri, fiskaffär, blomsterhandel och salladsbar, samt butiker med iransk, ungersk, grekisk och italiensk prägel. På andra våningen finns det dessutom möjlighet att slå sig ned och äta en bit mat eller ta en kaffe, både på uteterassen och restaurangdelen.

 

– Den nya Saluhallen vid Vågmästarplatsen är en naturlig mötesplats som knyter ihop nya och gamla Kvillebäcken. Hit lockas både Hisingsbor och övriga göteborgare för att botanisera bland butiker med råvaror från hela världen, säger Emma Hedenryd på Älvstranden Utveckling.