26 mars 2019
måndag, 08 december 2014 19:12

Vinstskatt problem för var femte stockholmare

Skrivet av 
alt

Alexandra Laurén, regionchef Skanska Nya Hem Stockholm.

 

Var femte stockholmare som bor i bostadsrätt eller småhus har avstått att byta boende på grund av vinstskatten vid försäljning. Det visar en ny SIFO-undersökning genomförd på uppdrag av Skanska.

 

I våras presenterade Skanska en bostadspolitisk rapport med tio skarpa förslag för att minska bostadsbristen. I en SIFO-undersökning genomförd i oktober har Skanska undersökt befolkningens inställning till delar av förslagen. I Stockholm, där kombinationen, bostadsbrist och stor inflyttning utgör ett stort problem, är man överlag mest positiv till Skanskas förslag.

 

Ett av förslagen är att sänka den så kallade ”flyttskatten” som Skanska anser bidrar till inlåsningseffekter och hämmar rörligheten på bostadsmarknaden. Enligt undersökningen från Skanska har var femte stockholmare som bor i bostadsrätt eller småhus avstått att flytta på grund av vinstskatten vid försäljning.  

 

– Det här stärker vår uppfattning att dagens skatteregler hämmar rörligheten på bostadsmarknaden. Det blir helt enkelt för dyrt att flytta. Effekten blir att var femte bor kvar i en bostad de annars skulle ha flyttat ifrån, säger Alexandra Laurén, regionchef Skanska Nya Hem Stockholm.