28 januari 2020
söndag, 07 december 2014 16:03

Riksbyggen utvecklar i Mölndal

Skrivet av 
alt

Riksbyggen utvecklar bostäder för flera målgrupper kring Mölndals Galleria.

 

I Mölndals innerstad planeras för ett unikt projekt där Riksbyggen utvecklar flera olika typer av bostäder ovanpå butikslokaler. I en första etapp byggs 146 nya lägenheter av totalt 300, varav 69 bostadsrätter, 51 seniorlägenheter samt 26 så kallade StegEtt-lägenheter, vilket är små och effektivt planerade lägenheter som passar unga och andra som köper sin första bostad. Tanken är att det ska vara möjligt att flytta runt på samma gård genom livet.
 

– Riksbyggen som samhällsutvecklare tar nu ett helhetsgrepp runt ett områdes utveckling. Vi bygger bostäder där det i dag är parkering och bidrar till att skapa en hållbar innerstad för de boende i Mölndal. Genom ekosystemanalyser ser vi att byggandet kommer bidra med fyra gånger mer till naturen genom odlingsplatser på gården, grönytor och dagvattenhantering, säger Fredrik Ståhlberg, projektledare för Riksbyggen Bostad Väst.

 

De nya bostäderna byggs bokstavligen på och runt Mölndals Galleria, som kommer att bestå av cirka 70 butiker på drygt 30.000 kvm, och som utvecklas av NCC på uppdrag av Citycon.

 

Planerad byggstart för gallerian och grundsättning av bostäder är redan i maj 2015, och under de kommande tre till fyra åren sker stora förändringar i Mölndal. Redan har kommunen vuxit ihop med Göteborgs tätort. Gallerian och det nya bostadskvarteret integreras med omgivningen och får ett fördelaktigt strategiskt läge i nära anslutning till E6, E20/Söderleden samt Västkustbanan och Kust till kustbanan. Dessutom ligger kollektivtrafikens knutpunkt med tåg, buss och spårvagn nära, vilket möjliggör ett hållbart och miljövänligt resande. Inflyttning planeras ske 2018-2019.