17 september 2019
onsdag, 03 december 2014 11:52

Kungsleden storköper för 2 Mdr i Kista

Skrivet av 
alt

Kungsleden förvärvar Kista One (fastigheten Färöarna 3) om 40000 kvm...

 

alt

 

...och Borgarfjord 3 om 13700 kvm...

 

alt

...och Borgarfjord 5 om 10000 kvm samt...

 

alt

...Reykjavik 2 om 12000 kvm.

 

Nu växer Kungleden. Kungsleden köper Kista One samt ytterligare tre kontorsfastigheter i Kista Science City av Areim. Fastigheterna har ett underliggande fastighetsvärde om drygt 2 miljarder kronor och tillträde äger rum under första kvartalet 2015. Säljare är Areim Fond I som startades 2007 med en kapitalbas om 2,1 Mdr och en livslängd om 8 år, således till år 2015.

 

I en kommentar kan sägas att Kungsleden var stolta över att bolaget lyckats genomföra en nyemission om nära 1,6 Mdr kr. En emission som nu ger näring för att fastighetsportföljen ska växa från dagens värde om cirka 19 Mdr kr till 25 Mdr kr. Kungsleden, som nyligen gjorde en storförlust om 1,6 Mdr kr, har haft en usel aktieutveckling efter skatteskulder om modiga 3 Mdr och en otäck derivatportfölj i bagaget. Bolaget vill nu trösta aktieägarna i ett försök att vända de pessimistiska tongångarna till glädje över förvärv av finfastigheter.

 

Samtliga fyra fastigheter är nyligen ombyggda och helt moderniserade. Två av fastigheterna är certifierade enligt LEED Gold och två enligt Green Building. Den uthyrningsbara arean uppgår till cirka 73 000 kvm.

 

Fastigheterna ligger nära Kista Galleria och huvudgatan Kistagången, ett läge som kommer att förbättras ytterligare i och med den planerade tvärbanan längs Kistagången.

Kungsleden äger sedan tidigare tre fastigheter i Kista som tillsammans med dessa fyra fastigheter gör Kungsleden till den tredje största fastighetsägaren inom kontor i Kista med en total area på nästan 100 000 kvm.

 

Tillträde kommer att äga rum under första kvartalet 2015.

 

– Kungsleden har ambitiösa tillväxtplaner och det här förvärvet ligger helt i linje med vår plan att stärka portföljen med hållbara fastigheter av hög kvalitet och i rätt lägen. Kista Science City är en av Stockholms mest intressanta och etablerade kontorsmarknader och vi har länge velat stärka vår närvaro här, säger Biljana Pehrsson, vd för Kungsleden.  

 

– Kistaportföljen, som ägs av Areim Fond I, är sedan en tid färdigutvecklad och klar för försäljning i enlighet med vår strategi, säger Therese Rattik, vd på Areim.

 

Hon fortsätter:

– Kista är en stark delmarknad som vi tror på och vi ser gärna nya förvärv för Areims del i Kista i framtiden.