22 november 2019
fredag, 28 november 2014 16:14

Semrén & Månsson partner för Karlavagnstornet

Skrivet av 
alt

Nordens högsta hus, Karlvagnstornet 230 meter högt, ska stå klart 2019 i Göteborg.

 

alt

Magnus Månsson, koncernchef för Sémren & Månsson.

 

I juni stod det klart – Nordens högsta byggnad kommer att ritas av arkitektkontoret SOM. Till hjälp har det amerikanska bolaget nu utsett sin svenska partner och valet föll på Semrén & Månsson.

 

– Vår roll blir att agera de lokala arkitekterna som ska lotsa dem genom de specifika lagar och byggnadsregler som gäller i Sverige. Det är ett spännande samarbetsprojekt som vi ser fram emot, säger Magnus Månsson, koncernchef på Semrén & Månsson.

 

I slutet av förra året utlyste byggkoncernen SERNEKE tävlingen om att rita Nordens högsta hus med placering på Lindholmen i Göteborg. 58 bidrag från världen över skickades in till tävlingen och i juni utsågs SOMs bidrag Polstjärnan till vinnare, i hård konkurrens med många välmeriterade arkitektkontor.

 

Till hjälp väljer nu således SOM Semrén & Månsson som sin svenska partner. Semrén & Månsson, med kontor i Sverige, Polen och Ryssland, har egen erfarenhet av adaptionsprocesser och av att ta hjälp av inhemska arkitekter och för att anpassa design och ritningar till landets byggnadsregler.

 

Inte mindre än 6 av världens 15 högsta hus är signerade SOM. Och nu är det då dags för Göteborg att få Nordens högsta byggnad på plats. Den 230 meter höga skyskrapan Karlavagnstornet, som beräknas kosta 2 miljarder kronor, ska stå klar 2019 och hela området omfattar cirka 200.000 kvm blandstad med tolv kvarter bostäder, kontor och butiker.