22 november 2019
tisdag, 18 november 2014 20:48

Hemfosa byter stort med Hemsö

Skrivet av 
alt

I en bytesaffär, som totalt omfattar cirka 4,4 Mdr kr, köper Hemsö Novum (tomträtten Medicinaren 19) i Huddinge från Hemfosa.

 

 

I en strategisk bytesaffär köper Hemfosa 60 samhällsfastigheter på elva orter i Sverige från Hemsö till ett underliggande fastighetsvärde av närmare 3,3 Mdr kr. Samtidigt säljer Hemfosa en tomträtt, närmare bestämt Medicinaren 19, alias Novum, i Huddinge till ett underliggande fastighetsvärde av drygt 1,1 Mdr kr till Hemsö. Med denna affär stärker Hemfosa sin position inom det prioriterade segmentet samhällsfastigheter, medan Hemsö ökar sin satsning på fastigheter för vård, forskning och utbildning. Novum ligger dessutom i direkt anslutning till Hemsös och SveaNors miljardsatsning Technology for Health i Huddinge. Catella Corporate Finance och Advokatfirman Glimstedt har bistått Hemsö vid affären.

 

– Förvärvet av Novum är strategiskt viktigt samtidigt som avyttringarna skapar förutsättningar för en effektivare förvaltning, säger Hemsös vd Per Berggren.

 

De fastigheter som Hemfosa förvärvar återfinns i Stockholmsregionen, Härnösand, Sundsvall, Umeå, Karlskrona, Finspång, Malmö samt Eksjö och har ett underliggande fastighetsvärde om 3266 Mkr.

 

Den totala uthyrningsbara ytan är cirka 275000 kvm och hyresgästerna är till övervägande del kommunala verksamheter såsom äldreboenden, skolor och vårdinrättningar, men omfattar även Polismyndigheten och Domstolsverket. Uthyrningsgraden uppgår till 98 procent och den genomsnittliga löptiden för hyreskontakten, beräknat från årsskiftet 2014/2015, uppgår till 9,0 år.

 

Under Hemsös innehavsperiod har bolaget investerat över 100 Mkr i fastigheterna för att möta hyresgästers behov av verksamhetsanpassade och moderna lokaler. Affären är villkorad av godkännande från Konkurrensverket. Tillträde beräknas ske den 17 december.

 

– Vi är glada över att kunna genomföra denna strategiska affär och därmed kraftigt expandera vårt bestånd. Förvärvet är ett viktigt steg i Hemfosas strategi för tillväxt och fokusering på området samhällsfastigheter, säger Jens Engwall, vd för Hemfosa Fastigheter.