18 september 2019
fredag, 14 november 2014 15:03

White: 1100 bostäder vid Telefonplan

Skrivet av 
alt
1110 bostäder vid Telefonplan är en viktig del av Stockholms stads arbete med att skapa 140000 nya bostäder till 2030. Bild: White arkitekter.

 

I går öppnade Stockholms stad sin dialogpaviljong vid Telefonplan. Där kan allmänheten ta del av Whites förslag för 1100 nya bostäder som utvecklats tillsammans med Scanprop Development och ALM Equity. Området Lilla Tellus (Timotejen 19 och 28) omfattar bland annat; ”The Brick”, Ericssons gamla huvudkontor som får nytt liv då den omvandlas till smålägenheter.

 

Förvandlingen av Telefonplan är en viktig pusselbit i Stockholms stads arbete med att skapa 140000 nya bostäder till 2030. I ett tidigare klassiskt kontorskvarter skapar White förutsättningar för nya bostäder och arbetsplatser i en sammanhängande stadsmiljö.

 

En försiktigt positiv uppskattning innebär att de första lägenheterna är färdiga för inflyttning under första kvartalet 2018. En övervägande del av bostäderna i för­slaget är små lägenheter där målgruppen främst är singelhushåll och unga människor som skaffar sin första bostad.

 

Cykeln har en huvudroll som transportmedel i Lilla Tellus och förslaget har parkeringsplatser för omkring 4000 cyklar. Parkeringstalet för bilar är lågt jämfört med genomsnittet i Stockholm. Förslaget redovisar ett parkeringstal på 0,2 vilket motsvarar en bilplats på fem lägenheter.

 

Samtidigt som Stockholms stad visar planerna i dialogpaviljongen vid Telefonplan, ordnar Scanprop Development, ALM Equity och White visningar av förslaget för Lilla Tellus på Tellusborgsvägen 87, i Ericssons tidigare personalmatsal.