25 augusti 2019
onsdag, 08 oktober 2014 13:34

AMF säljer för 815 Mkr till JM

Skrivet av 
alt

JM planerar att utveckla cirka 500 bostäder på fastigheten Marievik 15. Bakom planförslaget står det holländska arkitektkontoret SeARCH.


AMF Fastigheter säljer fastigheten Marievik 15 till JM AB. Affären uppgår till 815 Mkr med tillträde och huvuddelen av betalningen beräknat till första kvartalet 2015. Marievik ligger vid Liljeholmen alldeles intill Södermalm i Stockholm. Fastigheten består idag av ett kontorshus i direkt anslutning till vattnet. AMF Fastigheter har under två år arbetat med en ny detaljplan för utveckling till bostäder samt kommersiella lokaler. Det befintliga kontorshuset på fastigheten om totalt cirka 40 000 kvm ska rivas och bostäderna kan börja byggas så snart detaljplanen vunnit laga kraft, vilket bedöms ske årsskiftet 2015/2016.

 

Planförslaget omfattar sju punkthus med varierande höjder upp till 35 våningar med ett öppet torgutrymme mellan husen. En stor andel av bostäderna kommer att ha utsikt över Tantolunden, vattnet och Södermalm.

 

– Marievik, intill vattnet med närhet till Hornstull och allmänna kommunikationer, är ett av Stockholms mest intressanta bostadslägen. Det här projektet kommer att bidra till Marieviks fortsatta utveckling både som arbetsplats- och bostadsområde, säger Fredrik Ronvall, transaktionschef AMF Fastigheter.

 

Han fortsätter:
– Vi ser stor potential för hela området och är glada att JM, som är en marknadsledande bostadsutvecklare, tar över och realiserar projektet.

 

Ifjol genomförde AMF Fastigheter och Stockholms stad gemensamt ett parallellt arkitektuppdrag med tre olika arkitektkontor för fastigheten Marievik 15. Förslaget från det holländska arkitektkontoret SeARCH valdes för vidare utveckling. I nu liggande förslag finns möjlighet till cirka 500 lägenheter av varierande storlek.

 

– Det känns mycket bra att utöka byggrättsportföljen med byggrätter i ett av Stockholms absolut bästa lägen. Projektet kommer att bli en del av Stockholms stadssiluett och är unikt i förhållande till dess fantastiska läge med närhet till både vattnet och innerstaden och med nyskapande arkitektur. Förvärvet ligger helt i linje med JMs strategi att bygga attraktiva bostäder i efterfrågade lägen, säger Mikael Åslund, regionchef på JM Bostad.

 

Projektet blir en fortsättning av utvecklingen av Liljeholmen och Marievik där JM under de senaste åren har byggt 2 500 bostäder.

 

I en kommentar kan sägas att försäljningen i Liljeholmen/Marievik har varit verkligt lönsam för duktiga JM de senaste åren, där JM för närvande har ett halvdussin projekt i allt högre hus. Nu köper JM färdigt kontorshus vid kaj i Stockholms Dockland för drygt 20 000kr/kvm för att nå försäljningspriser som i volatila Londons Dockland. Men än det är bra bit till dessa priser eftersom bästa läge i Docklands nu är minst 175000 kr/kvm. SF