26 februari 2020
måndag, 29 september 2014 17:34

Förbifart Stockholm kan byggstartas 2015

Skrivet av 
alt

Förbifart Stockholm är tänkt att gå från dagens E 4/E 20 i Kungens kurva i söder till Häggvik norr om Stockholm. Största delen av vägen, drygt 17 av 21 kilometer, föreslås gå i tunnel.

 


Förbifart Stockholm ska byggas men kommer att skjutas upp till maj 2015. Det är innebörden av en uppgörelse mellan MP och S på regeringsnivå, enligt en anonym källa. Enligt en ny överenskommelse ska det 31 miljarder kronor stora motorvägsbygget byggas, men det skjuts upp till maj 2015. Det är inte längre tal om någon oberoende utredning eller folkomröstning, säger en källa till SvD.

 

Förhandlingarna om Förbifart Stockholm, som förts på lokal nivå har varit krångliga. I Stockholm har Socialdemokraterna kämpat för byggstart snarast, medan Miljöpartiet och Vänsterpartiet argumenterat för att projektet ska skjutas upp och att en oberoende utredning genomförs.

 

Nu har förhandlingarna förts på riksnivå och i slutet av förra veckan slöt Socialdemokraterna tillsammans med Miljöpartiet en gemensam överenskommelse som säger att:

 

Bygget av Förbifart Stockholm skjuts upp till den 1 maj 2015. Fram till dess ska S och MP – i stat, landsting och stad – förhandla om hur intäkterna från trängselskatten ska fördelas, uppger personer med insyn i förhandlingarna, som hållits i en liten krets.

 

Den exakta formuleringen i överenskommelsen lyder:
”Om Stockholms läns landsting och Stockholms stad önskar förhandla om användningen av trängselskatter och/eller finansieringen av Förbifart Stockholm kommer regeringen att möta det önskemålet. Projektet fryses i väntan på att besked om önskemål om en sådan förhandling finns. Om ny uppgörelse ej nås före första maj 2015 fortsätter projektet enligt plan.