22 januari 2020
måndag, 06 januari 2014 21:56

DTZ: –Transaktionsvolymen blev 99 Mdr

Skrivet av 
alt

Agneta Jacobsson, vd för DTZ i Sverige.

 

alt

Karin Witalis, Head of Research, DTZ i Sverige.

 

Enligt DTZ blev transaktionsåret 2013 ett normalår med en transaktionsvolym om 99 Mdr kr. Jämfört med 2012 var det andra och tredje kvartalet starkare.

 

– Under 2012 var fjärde kvartalet extremt med en transaktionsvolym på 42 Mdr kr. I fjol stannade investeringsvolymen på 30 Mdr kr, säger Karin Witalis, Head of Research, DTZ i Sverige.

 

Institutioner, noterade och onoterade fastighetsbolag var de mest aktiva aktörerna under 2013 på både sälj- och köparsidan. Institutioner var de överlägset största nettoköparna. Svenska aktörer dominerade med nästan 87 procent av det investerade kapitalet och 68 procent av försäljningsvolymen.

 

De svenska investerarna hade i år en genomsnittlig storlek på sina affärer på 220 Mkr, medan de utländska investerarna snittade på 650 miljoner.

 

Sett till olika fastighetssektorer så var bostäder störst och svarade för 31 procent av kapitalet, följt av kontor med 26 procent. Fastighetsmarknaden

i Stockholm attraherade mest kapital under året, närmare 32 procent av den totala investeringsvolymen. Detta motsvarade dock en minskning från fjolårets 38 procent.

 

– Investerarna är beredda att ta mer risk och i år har vi märkt att intresset svängt mot avkastning. Därför finns ett ökat intresse för marknaderna utanför storstadsregionerna och sekundära lägen. Andelen svenska köpare är fortsatt hög, men vi känner av ett ökat utländskt intresse och då särskilt när det kommer ut större affärer på marknaden, säger Agneta Jacobsson, vd för DTZ i Sverige.