25 maj 2020
lördag, 14 december 2013 20:15

Arpeggio – nya Hisingsbron

Skrivet av 
alt

Nya Hisingsbron ska stå klar år 2020. Den får en fri höjd på 13 meter, jämfört med nuvarande brons 19 meter. Göteborgs Stad har åtagit sig att öppna bron 15 gånger per dygn för båtarna på Göta älv.

 

Lyftbro med fyra pyloner. Arpeggio – så heter det vinnande förslaget till den nya Hisingsbron. En lyftbro med fyra höga pyloner, som på Nya Ullevi. En bro med referenser till både balett och hårdrock.

 

– Visst är hon fin! Som en balettdansös som doppar tårna i vattnet, sa en mycket nöjd stadsarkitekt Björn Siesjö, när han presenterade vinnaren i Älvrummet under förra veckan.

 

Bakom Arpeggio står arkitektbyrån Dissing+Weitling i Köpenhamn, tillsammans med ELU, Ljusarkitektur och Leonhardt, Andrä und Partner. Enligt den vinnande gruppens talesman, Steen Savery Trojaborg, har formgivarna inspirerats av musik, därför namnet Arpeggio, vilket en term för brutna ackord.

 

– Vi tänkte på lyftbron som kan lyftas uppåt, som en trappa till himmelen. Och så googlade vi på Led Zeppelins Stairways to Heaven och märkte att det faktiskt är ett arpeggio som inleder den låten, säger Björn Siesjö.

 

Savery Trojaborg och hans vinnande team kommer nu att erbjuds att bli rådgivare till projektet.Närmast ska juryns beslut förankras i trafiknämnden. Till sommaren 2014 ska bron vara färdigprojekterad. Då skickas ut ett förfrågningsunderlag för en byggentreprenad. Ett år senare, 2015, ska upphandlingen vara klar.

 

Hisingsbron ska stå klar år 2020, till en kostnad på 3,7 Mdr kr i 2009 års prisnivå.