18 oktober 2019
söndag, 08 december 2013 13:35

Ekonomipristagaren varnar för svensk bostadsbubbla

Skrivet av 
alt

Robert Shiller är en av tre som får Riksbankens ekonomipris till Alfred Nobels minne.

 

Ekonomipristagaren Robert Shiller oroas över de svenska boprisernas utveckling. Han varnar för att se på boendet som en investering och skulle med dagens prisläge själv inte våga köpa en bostad i Sverige. Priset på en lägenhet i Stockholms stad har femfaldigats sedan 1996. Bara i år har bopriserna i Sverige ökat med 14 procent.                                                                    

 

Efter tjugo års prisuppgång på den svenska bostadsmarknaden frågar sig många om det är en prisbubbla. Shiller är expert på just prisbubblor och förutsåg både IT- och bokraschen i USA. När SVT visar honom kurvor över de svenska bostadsprisernas utveckling konstaterar han att det ser precis ut som i USA före raset.

 

Historien visar att när priserna stiger, så blir det till slut så dyrt att folk börjar leta alternativ. Shiller förutspår att det folkliga trycket på politikerna till slut blir så stort att de tvingas till reformer som på allvar ökar utbudet av bostäder och därmed sänker priserna på det befintliga beståndet.                         

 

– Bopriser fördubblas inte vart sjunde år som i Sverige den senaste tiden, det är inte möjligt, säger Shiller.

 

I en kommentar kan sägas att Shillers påstående att det folkliga trycket blir så stort att tvånget att bygga fler bostäder är det som händer i Stockholm. Nu lovar den borgerliga alliansen att betydligt fler bostäder ska byggstartas i Stockholm. Uppenbart är att byggstarterna av bostäder i Stockholm ökar starkt. Omkastning (peripetin) har skett. Frågan blir hur epilogen ser ut. Nu tvingas snart det svenska bankoligopolet höja riskviktgolvet från 15 till 25 procent, vilket på sikt medför att räntan går upp, vilket i sin tur dämpar prisutvecklingen på bostäder, tillsammans med en större produktion av hyresrätter. SF