21 mars 2019
onsdag, 04 december 2013 18:15

Innerstadens första nybyggda enbostadshus

Skrivet av 
alt
Förslag på två enbostadshus i Norra Djurgårdsstaden.

 

Ola Andersson, Andersson Arfwedson arkitekter, och Åke Sundvall AB tar enbostadshuset till nästa nivå och presenterar två enbostadshus i Norra Djurgårdsstaden, inspirerade av townhouses i New York. Projektet är en del av etappen Brofästet i Norra Djurgårdsstaden. I går gick detaljplanen ut på samråd.

 

Både arkitekt och byggherre har tidigare fått utmärkelsen ”Årets Stockholmsbyggnad” för varsitt projekt med enbostadshus; Ola Andersson för radhusen i kvarteret Mursmäckan i Kärrtorp och Åke Sundvall för kvarteret Barnmorskan i Enskede.

 

Att tillvarata små, smala tomter mellan större byggnader har länge varit en del av stadsbilden i större städer med dyra markpriser. Ola Anderssons nya byggnad på Bobergsgatan i Norra Djurgårdsstaden byggs på en typisk, liten tomt med klassiska Manhattan-mått (8 meter x 25 meter).

 

De två enfamiljsbostäderna är i tre våningar och ligger vid Bobergsgatan, huvudgatan i den nya stadsdelen. Husen är fyra meter breda, arton meter djupa och uppbyggda kring en privat ljusgård. De har entré mot gatan samt privata uteplatser mot gården. Husen anpassas efter köparnas önskemål och byggstart beräknas ske våren 2017.

 

– Det är ett perfekt hus för den som vill ha ett urbant boende i ett rymligt hem med egen entré från gatan, mitt i de täta stadskvarter som växer upp vid gasklockorna i Norra Djurgårdsstaden, säger Ola Andersson.

 

– Vi ser det här som ett pilotprojekt och hoppas på att få bygga mer av den här hustypen i framtiden, säger Johan Lins, Åke Sundvall AB.