23 augusti 2019
tisdag, 25 juni 2013 19:56

Stockholms första vindparkering

Skrivet av 
alt

Per Ankersjö, stadsbyggmiljöborgarråd, och Anders Nilsson, vd Brostaden, inviger ett fastighetsmonterat vindkraftverk för laddning av elbilar.

 

Många som är intresserade av elbilar kanske tvingas tacka nej till dessa på grund av att det inte erbjuds laddningsmöjligheter där de bor. Speciellt för de som bor i lägenhet, en laddning tar ju cirka 6 timmar. Nu är det fullt möjligt att hållbart ladda elbilen medan då någon har  ett Brostadenhus som arbetsplats. I går invigde stadsmiljöborgarrådet Per Ankersjö och Brostadens vd Anders Nilsson ett fastighetsmonterat vindkraftverk för laddning av elbilar i Årsta.

 

– Som ett naturligt steg i Brostadens strävan att utforska alternativa sätt att ladda dagens och morgondagens elfordon och underlätta för kunderna vill vi kunna erbjuda hållbara metoder för våra hyresgäster att ladda sina elfordon under arbetstid, säger Anders Nilsson.

 

Vindkraftverket är utvecklat för anslutning till elnätet och Brostaden är nu även godkända som elproducent. När elen inte används för att ladda elbilar så används den i fastigheten, till belysning, fläktar med mera, alternativt går ut i elnätet.

 

Brostaden har tidigare utvecklat ett system med solceller som elbilsladdare. Både sol och vindsystemen är i dagsläget rätt svåra att räkna hem ekonomiskt, men man ser det som en utmaning i att ”gå före” och visa att det är möjligt. Verket har totaltkostat cirka

100 000 kr och ger, beroende på vind, mellan 3 000-3.500 kWh per år vilket möjliggör drygt 2 000 mil med en elbil.