17 januari 2020
torsdag, 06 juni 2013 17:55

Tre förslag till HSBs Västerbroplan

Skrivet av 
alt

Förslag från Equator Stockholm/Mojang.

 

alt

Förslag från Berg CF Möller/DinellJohansson.


 

alt

Förslag från Utopia/Rosenbergs.

 

Tre arkitektkontor är med och ritar på tre olika platser i HSB Stockholms bostadsprojekt 2023. Första delen i tävlingen som gäller att uppföra ett spektakulärt bostadshus vid Västerbroplan, angränsande till Rålambshovsparken i centrala Stockholm, är nu avslutad.

 

– Nu hoppas vi att våra medlemmar och allmänheten bidrar till att välja ut vilket förslag som vi ska arbeta tillsammans med staden för att uppföra. På Facebook kan alla rösta på sin favorit, säger Anders Svensson, vd HSB Stockholm.

 

Arkitektsamarbetet Berg CF Möller/Dinelljohansson har ritat ett trähöghus med 34 våningar. Till varje lägenhet finns glasveranda i en energismart dubbelskalsfasad. I gatuplan finns kafé och förskola, i föreningshuset marknadshall, gym, cykeldepå och odlingslotter i gemensam vinterträdgård.

 

Equator Stockholm/Mojang har lämnat in ett förslag bestående av helt flexibla bostäder med en centralt placerad gemensam vinterträdgård med plats för samvaro, rekreation, tvättstuga, mötesrum, arbetsplats och gästrum.

 

Utopia/Rosenbergs bidrag är ett hus med oregelbundna former som sänker sig ner mot parken.  Många av lägenheterna är mindre med goda möjligheter till utevistelse och stadsodling. Husets volym präglas av de terrasser som kopplas till de flesta av husets lägenheter.

 

Samtliga förslag är självförsörjande vad gäller energiförbrukning, skapar en torgyta tillgänglig för allmänheten ner mot parken samt skapar ett samlingscentrum för stadsdelen.

 

Nästa tävlingsdel gäller att rita en byggnad till tomten där Tekniska nämndhuset finns, deltävlingen kommer att pågå till i slutet på augusti. Den slutgiltiga vinnaren kommer att utses på Bostadsrättsmässan i november.