1 juni 2020
onsdag, 09 januari 2013 20:56

Lågprishotell i Stockholm city!

Skrivet av 
alt
Hotellsuccén Wakeup Copenhagen har haft en halvmiljon gäster sedan år 2009.

 

alt

Online-systemet  på Wakeup Copenhagen reducerar rumspriset avsevärt.

 

alt

Hotellrummen sägs vara tvåstjärniga, men de är fyrstjärniga, det endast priset som är tvåstjärnigt.

 

alt

Kanske det första budgethotellet med online-system blir i Citybanans nya stationshus på Vasagatan med ett hotell med 400 rum.

 

Av Stefan Fröjdendahl

 

Flera har menat att det byggs alltfler lågprishotell i storstädernas bästa citylägen. Hotellen, som ofta kallas tvåstjärniga, är egentligen minst tre- eller fyrstjärniga. Hotellkung i Köpenhamn är Henning Arp-Hansen med en koncern som äger 11 hotell i centrala Köpenhamn.

 

I maj 2009 öppnade Arp-Hansenbudgethotellet” Wakeup Copenhagen med hela 510 rum. Ett hotell som har en komfort som många fyrstjärniga hotell, men som saknar helt stjärnor. Rumspriset är cirka 480 DKK per natt, vilket är lågt för cityläget på Kalvebod Brygge, nära Strøget och Tivoli. Om hotellgästen bokar själv på ett särskilt online-system kan gästen spara ytterligare 100 DKK.

 

Wakeup Copenhagen är mycket populärt och det är mycket svårt att få ett rum på kort varsel. Över en halv miljon människor har bott på Wakeup Copenhagen sedan det öppnade för drygt tre år sedan. I allmänt tal kallas det eleganta och nybygga Wakeup Copenhagen för tvåstjärnigt, men hotellet är fyrstjärnigt. Det är bara priset som är tvåstjärnigt.

 

Efter succén med Wakeup Copenhagen ska nu Arp-Hansen bygga sitt 12:e hotell i centrala Köpenhamn och Kim Utzon, son till den berömde arkitekten Jørn Utzon, har fått uppdraget att rita det nya hotellet. Kim Utzon, är lite av husarkitekt för Arp-Hansen, eftersom Utzon arkitekter har ritat hotell Copenhagen Island, Wakeup Copenhagen och Tivoli Hotel & Congress Center.

 

Nu har Arp-Hansen köpt citymark vid Borgergade vid Kongens Nytorv i Köpenhamn. Nya Wakeup Copenhagen, som ännu inte har fått något namn, ska öppnas år 2014 med 340 rum, som kallas tvåstjärniga, men som är fyrstjärniga. Att budgethotellet kan erbjuda lågt pris beror på onlinesystemet, vilket reducerar antalet anställda på hotellet.

 

Det är inte otroligt att vi även i Stockholm får ett Wakeup Stockholm med ett nytt online-system. Kanske det första budgethotellet med online-system blir i Citybanans nya stationshus på Vasagatan, som förutom tjugo bostäder, även ska inrymma ett hotell med 400 rum.

 

Arp-Hansen Hotel Group består idag av 11 privatägda hotell: Copenhagen Strand, Köpenhamn Island, 71 Nyhavn Hotel, Gentofte Hotel, Grand Hotel, Hotel Opera, Imperial Hotel Phoenix Copenhagen, The Square, Tivoli Hotel och Wakeup Copenhagen. Sammantaget har koncernen 2 673 rum, motsvarande cirka 20 procent av samtliga hotellrum i Köpenhamn.

 

Grundstenen till bolaget lades 1960, då byggmästaren Alf Arp-Hansen köpte Gentofte Hotel.

 

Nuvarande koncernchef, bilden nedan, för Arp-Hansen är en kvinna som heter Dorte Krak, 44 år.

 

alt