20 augusti 2019

Redaktionen

tisdag, 13 november 2012 21:14

Brostaden hyr ut till kontorshotell

alt
Brostaden har hyrt ut 1 650 kvm till Skärholmens kontorshotell.

 

Fastighets AB Brostaden (Castellums dotterbolag i Stockholm) har tecknat ett hyreskontrakt med Skärholmens kontorshotell. Avtalet omfattar 1 650 kvm på Måsholmstorget 1, vid södra delen av Skärholmens Centrum.

 

– Det är glädjande att vi har kunnat möta Skärholmens kontorshotells behov av effektiva lokaler i Skärholmen och vi hälsar dem varmt välkomna som kund hos oss, säger Anders Nilsson, vd Brostaden.

tisdag, 13 november 2012 16:33

ALM byggstartar exklusivt i Danderyd

alt
Alm Equity startar byggnation av 21 bostäder vid Kevinge golfbana.

 

Marknaden för exklusiva bostäder i bra lägen är stabil och ALM Equity byggstartar nu projekt brf Kevinge Strand vid Stockholms Golfklubb i Danderyd.


Arkitekt är Thomas Sandell på Sandell Sandberg som skapat 21 unika bostäder med A-läge med utsikt mot golfbana och Edsviken samt gångavstånd till Mörby Centrum.

 

Bostäderna har högklassig arkitektur där färger, takvinklar och fasadbrytningar skapat en individuell småskala i byggnaden som väl smälter in i omgivande natur. Gemensamt för alla lägenheter är tillgång till uteplatser, balkonger eller terrasser som vetter mot sydväst. Interiört karakteriseras lägenheterna av exklusiv design, stora fönsterpartier, öppna planlösningar och golv av ask i heltilja.

 

Projektet omfattar cirka 2 000 kvm bostadsarea. Byggnationen utförs på totalentreprenad av Kungsfiskaren, ett helägt dotterbolag till PEAB, och beräknas

vara klart för inflyttning första kvartalet 2014. Ansvarig mäklare är Svensk Fastighetsförmedling i Danderyd.

 

I projektet om totalt 21 lägenheter med tre våningsplan är 14 av dessa sålda, enligt Svensk Fastighetsförmedling i Danderyd. Priset för lägenheterna om

4 rum och 120 kvm är 9,4 Mkr med en månadsavgift om 6 000 kr.

 

– Vi är glada att intresset för Kevinge Strand har varit stort och det är roligt att vi kan byggstarta ytterligare ett projekt under hösten 2012. Projektet i Danderyd är unikt på flera sätt och har arbetats fram i nära samarbete med Stockholms Golfklubb, Danderyds kommun, arkitekt Thomas Sandell och Kungsfiskaren, säger 

Joakim Alm, vd ALM Equity AB.

måndag, 12 november 2012 21:10

Fond köper av Klövern i Linköping

alt
Handelsstråket på Tanneforsgatan i Linköping.

 

PURetail fund, en fond gemensamt förvaltad av Cushman & Wakefield Investors (CWI) och Scottish Widows Investment Partnership (SWIP), har köpt en portfölj med tre fastigheter längs handelsstråket på Tanneforsgatan i Linköping. Affären omfattar 280 Mkr och direktavkastningen beräknas till 6,15 procent. Efter affären äger fonden sex fastigheter i fondens tre fokusområden Frankrike, Tyskland och Sverige.

 

De tre fastigheterna i Linköping omfattar 9 000 kvm och innehåller en blandning av handel, kontor och bostadsyta. I ett pressmeddelande framhåller Jens Göttler, Asset Management Director för PURetail Fund, att fastigheterna är väl underhållna och har en bra hyresgästmix med starkt kassaflöde med ytterligare potential. Rådgivare i transaktionen var Cushman & Wakefield och Delphi.

måndag, 12 november 2012 21:06

Renoveringar ökade Akelius lönsamhet

alt
Pål Ahlsén, koncernchef Akelius Fastigheter.

 

Akelius Fastigheter redovisade ett ökat resultat för årets första nio månader till 1 097 Mkr (371). Hyresintäkterna ökade med 8,8 procent till 2 086 Mkr (för jämförbara fastigheter med 4,2 procent) och driftsöverskottet steg med 5,1 procent till 1 121 Mkr (för jämförbara fastigheter med 4,1 procent.)

 

Under perioden investerade Akelius 922 Mkr i befintliga fastigheter, varav 599 Mkr avsåg uppgradering av lägenheter till Akelius First Class i samband med att hyresgäst flyttar ut.

 

Det bedömda marknadsvärdet för koncernens fastighetsinnehav var vid utgången av perioden 34 822 Mkr (32 352), varav 23 821 Mkr

(22 574) avsåg fastigheter i Sverige och 11 001 Mkr (9 778) i Tyskland. Bostäder svarade för 95 procent (93) av marknadsvärdet.

 

Koncernens räntebärande skulder uppgick till 22 610 Mkr (20 364), varav 18 909 Mkr (17 046) avsåg fastighetskrediter och 3 701 Mkr (3,318) avsåg lån utan säkerheter. Efter utdelning om 900 Mkr minskade det egna kapitalet med 21 Mkr till 8 546 Mkr (8 567), vilket motsvarade en soliditet om 23,4 procent (25,4).

måndag, 12 november 2012 21:02

NCC bygger Malmös första kollektivhus

alt
45 av 170 lägenheter i Norra Sofielund, Malmö, blir kollektivbostäder när NCC bygger.

 

NCC bygger 170 efterlängtade hyresrätter i Malmö för MKB. Även längtan att dela vardagslivet, både praktiskt och socialt med andra ökar, därför blir 45 av lägenheterna ett kollektivhus för alla. Husen får en mycket låg energianvändning. Ordern är värd 247 Mkr.

 

I Norra Sofielund, mellan Rosengård och Möllevången, bygger NCC ett nytt kvarter i samverkan med MKB, Malmö kommunala bostadsbolag. Intresseföreningen Kollektivhus i Malmö, KiM med 100 medlemmar som önskar bo med fler, har tagit initiativ till kollektivhuset i en av fastigheterna.

 

– Länge bodde man i kollektiv av ideologiska skäl. Idag är vi istället många som längtar efter en vardag där vi inte måste göra allt själv utan kan dela på matlagning och hämta barn. Det ger mer tid, men också ett mer socialt, hållbart och billigare liv. Allt fler efterfrågar kollektivhus som detta och nybyggen planeras även i Stockholm och Göteborg, säger Sara Hallström, talesperson för KiM.

 

Kollektivhuset blir det första i Malmö som inte har specifik inriktning, till exempel ålder, utan vänder sig till alla som vill bo kollektivt. Boytan i lägenheterna i kollektivhuset är lite mindre än normalt, men de gemensamma ytorna är desto större och fler. Varje lägenhet har också eget kök. För att främja gemenskapen även i de resterande 132 hyresrätterna får de fler gemensamma lokaler än vanligt, brevlådor i entrén, stortvättstuga och möjlighet till hushållsodlingar på gården.

 

– Både KiM och MKB är mycket engagerade för att boendet ska ge minsta möjliga miljöpåverkan. Tillsammans har vi arbetat fram bostäder som bara behöver 54 kilowattimmar per kvadratmeter. Det är hela 40 procent lägre än BBR-kraven för ett nyproducerat hus, säger Kristian Jansson, affärschef på NCC Construction i Malmö.

 

Bostäderna miljöcertifieras som Miljöbyggnad på Silver nivå – det betyder i första hand att de uppfyller höga krav på effektiv energianvändning, sunda materialval, tyst inomhusmiljö, god ventilation och hög fuktsäkerhet. Arbetet utförs i partnering och beräknas klart hösten 2014.

måndag, 12 november 2012 20:58

Basale söker ny vd

alt
Basale söker ny vd efter att Jimmy Axdorff lämnar företaget.

 

I maj meddelade Jimmy Axdorff styrelsen i Basale Sverige AB att han lämnar sitt uppdrag som vd för att flytta till Schweiz med sin familj. För närvarande söker Basale efter en lämplig ersättare att fortsätta utveckla bolaget mot uppsatta mål.


Vid ett eventuellt glapp mellan avgående och tillträdande vd kommer nuvarande affärsutvecklingschef Christian Thorén kliva in i rollen som tf vd.

alt
SAS har beställt nya flygplan för 18 Mdr kr som ska levereras år 2016.

 

Det är inte bara skattebetalarna som genom aktieägartillskott hållit SAS i luften utan även vinster från fastighetsförsäljningar. Enligt en genomgång av de bokslutsrapporterna som norska Estate Nyheter har gjort så var fastighetstillgångarna hos SAS år 1998 bokade till 6,6 Mdr kr, ett värde som år 2002 har reducerats till 2,68 Mdr kr. Enligt SAS senaste årsrapport är fastighetstillgångarna i bolaget nu endast knappt 500 Mkr.    

 

Den senaste större försäljningen som SAS genomförde var i april i år då Swedavia köpte av SAS totalt sex separata byggnader vid Stockholm Arlanda Airport, Göteborg Landvetter Airport samt Malmö Airport för 1,78 Mdr kr, vilket generade en försäljningsvinst för SAS om 350 Mkr.

 

I november 2003 sålde SAS sitt huvudkontor i Frösundavik till Nordisk Renting för 1,1 Mdr kr, en fastighet som Åke Larson Byggare färdigställde år 1986 för 800 Mkr. I februari 2010 köpte KLP Eiendom Frösundavik av Nordisk Renting till en icke-publik köpeskilling, men som bör ha varit mellan 1,3-1,4 Mdr kr.

 

I november 2001 sålde SAS 11 fastigheter för 3 Mdr kr till GE Capital och Nordisk Renting. De sålda fastigheterna var bland annat hangarer vid Arlanda, Landvetter, Kastrup, Gardermoen samt vid Flesland (Bergen). Köparna GE Capital och Nordisk Renting erhöll vid förvärvet 20-åriga hyresavtal med SAS.

 

SAS är i verklig kris. Cirka 800 anställda får gå, lönerna ska sänkas med 15 procent, allt för att få igenom nya lånelöften om totalt cirka 3,5 Mdr kr och för att genomföra ett nytt sparpaket om cirka 3 Mdr kr. Nu ska marktjänsten SGH och det norska flygbolaget Widerøe säljas. Några fler aktieägartillskott blir det inte säger finansmarknadsminster Peter Norman. Därutöver har SAS beställt nya flygplan för 18 Mdr kr, som levereras år 2016. Matematiken är svår för SAS.

 

Under åren 2009 och 2010 har skattebetalarna skjutit till drygt 2,3 Mdr kr till SAS. Nu säger en del analytiker att SAS bör likna Ryanair, annars har bolaget ingen framtid. Det låter trist, men tyvärr kan det vara sant. SF

måndag, 12 november 2012 15:30

Nordika köper logistik av DHL i Enköping

alt
Stenvreten, öster om Enköping, har växt betydligt sedan KGH Holding har byggt i området.

 

Nordika har förvärvat en fullt uthyrd logistikfastighet om cirka 14 000 kvm av DHL i ett attraktivt logistikläge i Enköping utmed E18. Logistikområdet, som heter Stenvreten, har växt med ett geografiskt läge och en snabb access till E18. Under senare år är det framförallt KGH Holding som färdigställt cirka 70 000 kvm i Stenvreten. CBRE har varit säljarens rådgivare i transaktionen. Köpeskillingen är inte publik.

 

Jonas Grandér – Nordikas vd kommenterar affären:

– I samband med att DHL har flyttat sin verksamhet till nya lokaler, har Nordika enats med DHL om att förvärva deras fastighet i Enköping. Det är glädjande att vi gemensamt med DHL funnit bra lösningar för båda parter. Att erbjuda företag lösningar för fastighetsägande, där ägandet inte är den primära affärsverksamheten, ingår i Nordikas strategi.

 

I en kommentar kan sägas att Nordika har växt sedan starten år 2011, eftersom bolaget nu äger cirka 50 000 kvm logistik. Strategin är att växa i lugn takt med logistikfastigheter som är fullt uthyrda med långa avtal. Grandér säger i ett samtal att det är möjligt att Nordika gör en eller två affärer till före årsskiftet.


DHL har sedan några år tillbaka verksamhet i sin stora logistikfastighet i det växande Kilenkrysset i Rosersberg. SF

söndag, 11 november 2012 17:07

NCC bygger sjukhus i Angered

alt
NCC ska bygga det nya närsjukhuset i Angered för 400 Mkr. Bild Sweco

 

NCC Construction Sverige har fått i uppdrag att bygga Angereds Närsjukhus, landets första nybyggda närsjukhus. Kunden är Västfastigheter och projektet genomförs i samarbetsformen partnering. Ordervärdet beräknas uppgå till cirka 400 Mkr. Planering och förberedelser pågår inför byggstarten som är beräknad till årsskiftet 2012/2013.

 

Angereds Närsjukhus, ritat av Sweco, ska stå klart 2015 och beräknas omfatta 18 000 kvm. Förutom specialistmottagningar och operationsfaciliteter kommer byggnaden att inrymma en vårdcentral. Byggnadens utformning med planlösningar är framtagna utifrån ett nytänkande som utgår från patienter och samverkan mellan verksamheter.

 

– Tillsammans kommer vi att kunna skapa lokaler utformade för att tillgodose närsjukhusets och ytterst invånarnas behov. Med NCC får vi också en samarbetspartner som gör att vi kan nå våra högt ställda miljömål, säger Lars Janson, fastighetsdirektör, Västfastigheter.

söndag, 11 november 2012 17:02

Peab fortsätter bygga Max IV för 1,3 Mdr

alt
Laboratoriet MAX IV i Lund ska stå färdigt 2015. Bild: FOJAB och Snøhetta

 

Peab har fått uppdraget att bygga den andra etappen av laboratoriet Max IV i Lund. Beställare är Fastighets AB ML4 och kontraktssumman uppgår till 1,3 Mdr kr. Arbetet har påbörjats och det beräknas vara klart under hösten 2015.

 

Sedan tidigare har Peab utfört det inledande arbetet på laboratoriet och förberett den fortsatta byggnationen. Initiativtagare till projektet är Lunds universitet, Vetenskapsrådet, Region Skåne och Vinnova.