17 augusti 2019

Redaktionen

 

Söderhamn planerar att bygga en ny stadsdel runt Resecentrum under namnet Söderhamnsporten. Bild från kommunens plan över det nya resecentrumet som en modern knutpunkt.

 

 


Nu är det klart att både Willys och Arwidsro vill vara med och utveckla Söderhamn. Willys satsar stort och bygger en ny fullstor butik på en attraktiv tomt i direkt anslutning till stadens Resecentrum. Arwidsro har uppdraget att bygga fastigheten – och har fler ambitioner för området. Förväntad byggstart av den nya butiken är våren 2020.


– Vi är glada att nu påbörja utvecklingen av det nya området runt resecentrum tillsammans med Willys och Arwidsro, säger John-Erik Jansson (C), kommunstyrelsens ordförande i Söderhamns kommun.

 

– Vår befintliga butik i Söderhamn går väldigt bra, vårt koncept med låga priser och brett sortiment har blivit mycket populärt och vi har en trogen och växande kundkrets. Därför vill vi nu satsa ytterligare genom att öppna en fullstor Willys-butik i Söderhamn. Etableringen innebär att vi behöver rekrytera ett 20-tal nya medarbetare, säger Tor Gullberg, etableringschef på Willys.

 

– Att vara en del i att realisera planprogrammet Söderhamnsporten är hedrande och ligger i vår strategi att etablera dagligvaruhandel stärkt med olika former av samhällsservice, säger Tobias Kjellin, affärsområdesansvarig på Arwidsro.

 

– Det här är väldigt positivt för Söderhamn, den aktuella etableringen innebär fler arbetstillfällen i vår stad och är också en början på en utveckling av en ny stadsdel, avslutar John-Erik Jansson (C).

 

Nya Kiruna centrum, kvarter 7,8 och 9. Bild: Tirsén & Aili Arkitekter

 


Förflyttningen av Kiruna stad har pågått några år och den nya stadskärnan ska bli en central plats som förmedlar en tydlig citykänsla genom nya kvarter med torg och handel. Nu är det klart att Lindbäcks på uppdrag av Nåiden Bygg ska uppföra 181 bostäder fördelade över kvarter 7,8 och 9 mitt i centrum av nya Kiruna. Det innebär att Lindbäcks är uppe i leverans av 700 bostäder till Malmfälten bara under de senaste två åren.

 

– Det känns väldigt roligt att vi får vara en del av omvandlingen till ett nytt centrum genom att leverera fler fina hållbara bostäder till Kirunaborna, och denna gång mitt i stadskärnan, säger Ellen Bäckman, projektutvecklare på Lindbäcks.

 

Kvarter 7,8 och 9 i nya Kiruna centrum består av gallerior, lokaler, kontor, garage och bostäder där Lindbäcks kommer att leverera en del av bostäderna. Nåiden uppför kvarteren genom ett samverkansprojekt tillsammans med byggherren LKAB. Kvarteren byggs som ersättning av funktion där tagare av kvarteren är Kirunabostäder som i slutänden kommer att äga och förvalta fastigheterna.

 

Projektet utförs i samarbete med Nåiden Bygg och i och med detta projekt summerar Lindbäcks kontrakt för nyproduktion av cirka 700 lägenheter i Kiruna och Gällivare/Malmfälten de senaste två åren, varav vissa pågående byggen och det senaste planerad byggstart i höst.

 

– Vi har fått förtroendet att bygga flertalet bostäder av våra kunder i norr, vilket vi är stolta över. Vi har haft en bra och konstruktiv dialog i alla projekt och nu ser vi fram emot att få fortsätta leverera våra industriellt producerade bostäder i trä till Kiruna, säger Ellen Bäckman.

 

Pangea var rådgivare då Coop Klepp och Dolphin Eiendom sålde Jærhagen Kjøpesenter, utanför Stavanger, för nära 1 miljarder NOK.


Pangea var rådgivare åt Coop Klepp och Dolphin Eiendom vid försäljningen av Jærhagen Kjøpesenter utanför Stavanger.

 

I början av juli tillkännagavs att de gemensamma ägarna, Coop Klepp och Dolphin Eiendom, hade sålt Jærhagen Kjøpesenter, värt nästan 1 miljard norska kronor, 1,08 Mdr kr, till ett syndikat lett av NRP Finans.

 

Köpcentret ligger i Klepp kommun, cirka 25 kilometer söder om Stavanger, och omfattar cirka 57.000 kvm plus 10.000 kvm parkering. Centrumet har uppgraderats och utvidgats avsevärt under de senaste 18 månaderna med nära 3 miljoner besökare. Coop Klepp är den största hyresgästen i köpcentret, och de tidigare ägarna kommer att behålla 35 procent ägande i det nya syndikatet som köper centret.


Under första halvåret 2019 var Pangea rådgivare i 24 transaktions- och rådgivande mandat med ett underliggande fastighetsvärde nära 19 miljarder norska kronor, cirka 20,5 Mdr kr.

 

 

En stark protestvåg mot Akelius renoveringar har pågått i Hamburg. På bilden: Hyresgäster på Wrangelstraße i Hamburg som håller upp ett protestbaner. Flera hyresgäster har krävt tvångsförsäljningar av de privata bostadsbolagens lägenheter. Det har resulterat i att delstatsregeringar i Tyskland har infört regleringar som begränsar hyreshöjningar. I juni i år beslutade de styrande i Berlin att frysa hyresnivån i fem år för att motarbeta hyreshöjningarna.


Akelius fortsätter att sälja stort i Tyskland. Nu har bolaget sålt 1.492 bostäder, varav hälften finns vardera i Hamburg och i München.  Lägenheterna, som har byggår mellan 1902 och 2008, säljs för 420 MEUR, cirka 4,53 Mdr kr, motsvarande 4.800 euro/kvm, cirka 51.588 kr/kvm. Frånträde är planerat till slutet av 2019.

 

Luther Rechtsanwaltsgesellschaft mbH och Warth & Klein Grant Thornton har varit Akelius rådgivare i transaktionen.

 

I en kommentar till den stora transaktionen, säger vd Pål Ahlsén:

– Detta är ytterligare ett steg i projektet förbättrat kreditbetyg. Intäkterna från försäljningen kommer gå till att minska belåningen. Ambitionen är att förbättra kreditbetyget från BBB till BBB+.

 

I mars i år sålde Akelius totalt 2.839 lägenheter i Köln, Düsseldorf, Frankfurt, Wiesbaden och i Mainz, för totalt 685 MEUR, cirka 7,36 Mdr kr. Se länk.

 

 

Projektet BRF Brandholmen i Nyköping ska omfatta totalt 173 bostadsrätter om två till fyra rum och kök och där 90 bostadsrätter, 40 radhuslägenheter och 45 lägenheter i punkthus, nu har har färdigställts i etapp 1 och 2.

 


CHR Bygga Bostäder som nu genomgår en företagsrekonstruktion kämpar vidare. Se länk. Nu meddelar bolaget att det i slutet av juni var inflyttning för andra etappen i BRF Brandholmen i Nyköping med 45 bostadsrätter. Totalt kommer 173 bostadsrätter att färdigställas i området.

 

Projektet består av totalt 173 bostadsrätter om två till fyra rum och kök där samtliga hus är utrustade med hiss. Alla lägenheter är väl tilltagna med öppen planlösning och ljus inredning av hög kvalité. Bostäderna har antingen individuella uteplatser eller stora balkonger. Brandholmen ligger havsnära strax öster om centrala Nyköping

 

– Detta är vår andra etapp av flerbostadshus som vi har färdigställt i Nyköping, där Bygga Bostäder tidigare byggt 40 radhuslägenheter och 45 lägenheter i punkthus. Nästa etapper om 83 lägenheter väntas ha tillträde under nästa år. Vi är glada att se hur nöjda köparna är att få tillträde till sina nya hem och uppleva de fina lägenheterna, säger bolagets tillförordnade vd Bertil Rydevik.

 

Bostadskvarteret Söderbo i centrala Östersund med 85 hyresrättslägenheter, fyra kommersiella lokaler och ett parkeringsdäck, ska vara färdigställt hösten 2020.

 

Nu har Diös byggstartat det nya bostadskvarteret Söderbo på Bangårdsgatan i centrala Östersund. Mark- och grundläggningsarbete inleds på en del av den tidigare parkeringsplatsen utanför Sportsgym. Satsningen på det nya bostadskvarteret är en del av fastighetsägaren Diös stadsutvecklingsplan för centrala Östersund.

 

Under förra veckan förbereddes arbetet, inför den officiella byggstarten, då staket monterades runt den blivande byggarbetsplatsen. Idag tas grävare till platsen för påbörjandet av schaktarbetet. Diös bygger bostadskvarteret Söderbo tillsammans med totalentreprenören Peab.

 

– Det känns riktigt roligt att äntligen vara igång med bygget av bostadskvarteret Söderbo. Hyresrättslägenheterna får ett fantastiskt läge på Söder i centrala Östersund och vi är övertygade om att kvarteret kommer att bidra med liv och rörelse i stadskärnan. Nu ser vi fram emot att se Söderbo växa fram, säger Ola Novén, projektutvecklare, Diös.

 

Bostadskvarteret Söderbo kommer att bestå av 85 hyresrättslägenheter, fyra kommersiella lokaler och ett parkeringsdäck. Inflyttning i de nya lägenheterna kommer att ske med början hösten 2020.

 

 

I NCC:s uppdrag ingår att bygga en väderskyddad gångbro över E18 och Roslagsbanan med hissar och rulltrappor för enkel och säker omstigning till busshållplatser i anslutning till E18 och lokalbussar samt Roslagsbanans nya station Arninge.

 


 

 

Arninge resecentrum planeras stå klart 2021.

 NCC har fått i uppdrag av Trafikverket att bygga en väderskyddad gångbro över E18 och Roslagsbanan i anslutning till nya Arninge Station och Arninge handelsplats i Täby kommun. I uppdraget ingår även ombyggnad av Arninge trafikplats, flera nya busshållplatser, bussgator samt VA-arbeten. Uppdraget är värt 355 Mkr.

 

Arninge Station kommer att bli bytespunkt för kollektivtrafiken i de nordöstliga kommunerna i Stockholms län och den ska binda ihop Roslagsbanan och den nya tågstationen Arninge med stomlinjebussar mot Stockholm, Norrtälje, Vaxholm och lokala busslinjer mot Åkersberga, Vallentuna och Danderyds sjukhus. I anslutning till Arninge resecentrum byggs parkering för cykel och infartsparkering.

 

I NCC:s uppdrag ingår att bygga en väderskyddad gångbro över E18 och Roslagsbanan med hissar och rulltrappor för enkel och säker omstigning till busshållplatser i anslutning till E18 och lokalbussar samt Roslagsbanans nya station Arninge.

 

– Vi ser fram emot ett gott samarbete med Trafikverket och kommer lägga stor vikt vid att minimera störningar under byggtiden. Uppdraget omfattar nybyggnad av infrastruktur som gynnar kollektivt och hållbart resande samt VA-arbeten och stämmer väl överens med vår kompetens, säger Ingegerd Simonsson, regionchef NCC Infrastructure.

 

Projektet inleds med grundläggningsarbeten i augusti-september 2019 och beräknas vara färdigställt november 2021. Ordern registreras i tredje kvartalet 2019 i affärsområde NCC Infrastructure.

 

 

 


 

David Mindus, vd för AB Sagax.

 


Sagax fortsätter att köpa i Spanien. I juli i år förvärvade Sagax för 200 Mkr totalt 7 fastigheter i Madrid och 1 i Barcelona, omfattande 27.200 kvm lokaler för lager och lätt industri. Tidigare har Sagax etablerat verksamheter i Finland (2004), Paris (2014) och Nederländerna (2016) med fokus på lager och lätt industri. Dessa verksamheter har utvecklats väl och genererade ett driftnetto överstigande 1 Mdr kr under 2018.


Nu har Sagax även avtalat om förvärv för 419 Mkr i fyra transaktioner. Den första transaktionen är förvärv av 15 fastigheter i Barcelona. Den sammanlagda investeringen uppgår till motsvarande 226 Mkr. Fastigheterna omfattar en uthyrningsbar area om 31.600 kvm bestående av lokaler för lager och lätt industri. Hyresavtalens genomsnittliga återstående löptid uppgår till 3,9 år och det årliga hyresvärdet uppgår till motsvarande 15 Mkr. Fastigheterna är fullt uthyrda. Tillträde beräknas ske under det första kvartalet 2020.

 

Sagax har därutöver genom tre separata transaktioner förvärvat två fastigheter i Barcelona och en fastighet i Nederländerna. Den sammanlagda investeringen uppgår till motsvarande 193 Mkr. Fastigheterna omfattar 26.200 kvm bestående av lokaler för lager och lätt industri. Hyresavtalens genomsnittliga återstående löptid uppgår till 3,1 år och det årliga hyresvärdet uppgår till motsvarande till 15 Mkr. Uthyrningsgraden uppgår till 93 procent.

 

 

Matthew Curtin, på Scop Group, förväntar sig att Fed sänker styrräntan ytterligare 50 punkter till slutet av 2020.


Enligt Matthew Curtin, Senior Editor på franska Scop Group, innebär Federal Reserves sänkning av styrräntan från 2,25 procent till 2,00 procent, att de ekonomiska obalanserna som finns mellan ECB och Fed kommer att öka. Federal Reserves och Europeiska centralbanken framtida penningpolitik kan ge en minskad långsiktig tillväxt och en dämpad inflation, som ytterligare förstärker de finansiella obalanserna, vilka på sikt leder till minskad ekonomisk avkastning.

 

Fed:s ordförande Jerome Powell signalerade att detta inte var ”början på en lång serie räntesänkningar”, även om dörren till ytterligare nedskärningar är öppen.

 

Men Matthew Curtin på Scop Group, förväntar sig trots Powells uttalande, att en ytterligare sänkning om 50 punkter kommer att ske till slutet av 2020. Fed vill minska inflationsförväntningarna, nu när tillgången på arbetskraft ökar, vilket i sin tur minskar inflationstrycket.

 

Vid ECB: s penningpolitiska möte den 12 september förväntar sig Scope ytterligare lättnader. Detta kan inkludera sänkning av inlåningsräntan, genom att sänka nuvarande styrränta om 0,00 procent till –0,20 procent.


– Medan Fed och ECB:s beslutsfattare tydligt har beslutat att monetära lättnader är nödvändiga för att säkerställa att de finansiella förhållandena förblir fortsatt stödjande för ekonomin, innebär detta att det samtidigt finns en uppbyggnad av prisrisker på tillgångar – inklusive redan extrema värderingar på obligationsmarknaderna och med växande aktieskulder, säger Giacomo Barisone, CEO för Scope. Låga räntor kan stimulera regeringarna att skjuta upp svåra reformer och genomföra finanspolitiska konsolideringar, istället för låna medan det går bra.


– Varje betydande strukturell försämring skapar nu flera budgetunderskott. När den globala ekonomin har en minskad tillväxttakt, innebär det att det finansiella handlingsutrymmet försämras vid en framtida allvarlig ekonomisk nedgång eller en finanskris, säger Barisone.


 

torsdag, 01 augusti 2019 09:43

Skanska säljer i Prag för 588 Mkr

 

Skanska har färdigställt kontorsbyggnaden Praga Studios i Prag, om cirka 12.000 kvm, under andra kvartalet i år.


Skanska har sålt kontorsbyggnaden Praga Studios i Prag, Tjeckien, till en av CBRE Global Investors kunder för 55 MEUR, cirka 588 Mkr. Transaktionen bokförs av Skanska Commercial Development Europe under tredje kvartalet 2019. Fastigheten tillträds under fjärde kvartalet 2019.

 

Praga Studios har en uthyrningsbar yta om cirka 12.000 kvm och hyrs fullt ut av Edwards Lifesciences, världens ledande medicintekniska företag, liksom av andra hyresgäster inklusive en samarbetsoperatör och IT-företag.

 

Byggnaden ska certifieras med LEED Platinum- och WELL Core & Shell. Fastigheten färdigställdes under det andra kvartalet i år.