17 augusti 2019

Redaktionen

torsdag, 15 augusti 2019 10:19

Fastpartner hyr ut 4.800 kvm i Gävle

 

Näringshuset, Näringen 5:1 på Lötängsgatan 14-16 i Gävle, omfattande 19. 500 kvm, är nära nog fullt uthyrd.

 


Fastpartner har tecknat ett sexårigt hyreskontrakt med Järbo Garn om cirka 4.800 kvm i fastigheten Näringen 5:1 i Gävle, även kallat Näringshuset. Kontraktet börjar löpa den 1 januari 2020. Lokalerna kommer att anpassas för att möta Järbo Garns behov av lager- och kontorsytor.

 

Näringshuset, totalt 19. 500 kvm, har nu i princip samtliga ytor uthyrda med undantag för ett kontorsplan om cirka 300 kvm. Kontoren har byggts om till moderna och kvalitativa lokaler. Hyresgäster i Näringshuset är bland andra Gefleborgs Flyttservice, Card Group Greetings samt GMF.

 

– Det känns väldigt bra och spännande att ha blivit hyresvärd åt Järbo Garn. Vi är helt övertygade om att de nya ägarna kommer att fortsätta utveckla verksamheten på ett positivt sätt när det nu skapas möjligheter för det i de nya lokalerna säger Fredrik Thorgren, regionchef på Fastpartner.

 

 

Gängtappen 1, som omfattar 14.400 kvm uthyrningsbar yta, är fullt uthyrd. Fastigheten ligger i stadsdelen Dockan, Kockums gamla varvsområde i Malmö.

 


Wihlborgs har tecknat avtal om att sälja Gängtappen 1 i Dockan till Länsförsäkringar Skånes fastighetsbolag, Länshem Skåne. Försäljningen genomförs för att göra det möjligt för Länsförsäkringar Skåne att successivt flytta sitt huvudkontor från Helsingborg till Dockan i Malmö. Gängtappen 1 omfattar 14.400 kvm uthyrningsbar yta och är fullt uthyrd. Försäljningen sker i bolagsform för en köpeskilling om 720 Mkr netto. Hyresvärdet är cirka 40 Mkr och frånträde sker den 1 december 2019.

 

Länsförsäkringar Skåne flyttade in på de sex översta våningarna i Gängtappen år 2016 och företaget har idag 250 medarbetare samlade på 5.200 kvm På sikt är planen att ytterligare 90 personer från centrala funktioner ska flytta in i byggnaden.

 

– Det är glädjande att Länsförsäkringar uppskattar Dockans unika kvaliteter och vill förlägga sitt huvudkontor här. Länsförsäkringar Skåne har fattat ett beslut om att de ska äga fastigheten där de har sitt huvudkontor och för att göra det möjligt för dem att fortsätta växa har vi tecknat avtal om en försäljning. Fastigheten är fullt utvecklad och vi välkomnar Länsförsäkringar som en långsiktig och engagerad fastighetsägare i Dockan. För Wihlborgs del frigör försäljningen dessutom kapital som vi kan fortsätta investera i regionen, säger Ulrika Hallengren, vd för Wihlborgs.

 

– Vi är mycket glada över förvärvet av den anrika fastigheten. Vi har en stark tillväxt och detta öppnar nya möjligheter att successivt samlokalisera stora delar av våra gemensamma funktioner i en byggnad som uppfyller de behov vår verksamhet har. Malmö är södra Sveriges försäkringscentrum och digitala hubb. Placeringen i Malmö skapar strategiska förutsättningar för oss att ytterligare stärka kundupplevelsen och rekrytera kompetens. Vi ser fram emot en fortsatt hållbar utveckling av fastigheten och att i nära samarbete med Wihlborgs bidra till utvecklingen i Malmö och Dockan-området, säger Susanne Bäsk, vd för Länsförsäkringar Skåne.

 

Dockan är en levande, havsnära stadsdel med bostäder och kontor som utvecklats på Kockums gamla varvsområde i Malmö. Runt 7 000 människor arbetar på de 150 företagen och här finns exempelvis Media Evolution, SVT, Mercedes, Duni, ÅF och Region Skåne. Gängtappen 1 byggdes 1958 som huvudkontor för Kockums. Wihlborgs köpte fastigheten 2009. Sommaren 2015 flyttade SAAB Kockums till nya lokaler i Dockan och därefter har Wihlborgs totalrenoverat byggnaden och certifierat den enligt Miljöbyggnad Silver.

 

Hotel Kämp i Helsingfors grundades som Grand Hôtel år 1887. Hotellet innehåller 164 eleganta rum och 15 lyxiga sviter inklusive Mannerheim-sviten om 258 kvm.

 


Hotellgruppen Nordic Choice Hotels meddelar att den har förvärvat den finska hotellgruppen Kämp Collection Hotels. Hotellkedjan består av elva hotell som är marknadsledande inom lyx- och livsstilssegmentet i Finland.

 

– Förvärvet av Kämp Collection Hotels är en milstolpe för både företaget och mig själv, och är en av de viktigaste affärer jag har gjort i hotellbranschen. Nordic Choice Hotels blir en nordisk hotellgrupp, och som ny ägare av Kämp Collection Hotels kommer vi allvarligt att bli en viktig nordisk aktör. Kämp Hotel är en institution i Helsingfors, och Kämp Collection Hotels fastigheter är unika på den globala hotellmarknaden. Dessutom är Kämps personalkultur perfekt för Nordic Choice Hotels. Vi är båda stolta och ödmjuka att fortsätta driva Kämp Hotels och vi vill bevara de traditioner som varumärkena representerar, säger Petter A. Stordalen, ägare och grundare av Nordic Choice Hotels.

 

Kämp Hotels historia började år 1887 när Carl Kämp grundade Grand Hotel i Helsingfors, som idag kallas Kämp Hotel och är Finlands mest berömda hotell. Idag består hotellkedjan av en samling hotell med starka oberoende varumärken, som inkluderar bland annat Kämp, St. George, GLO Hotels, Hotel Fabian och Klaus K. Dessutom driver Kämp Hotels några av Finlands mest berömda restauranger. År 2019 får företaget en omsättning om cirka 100 miljoner euro.

 

– År 2016 öppnade vi våra två första Clarion-hotell i Finland, och 2016 blev det finska boutiquehotellet F6 i Helsingfors också en del av portföljen. Med över 200 hotell på över 100 destinationer är ambitionen att bli Nordens bästa hotellföretag med bred täckning i alla större nordiska städer. Expansionen i Finland är därför ett viktigt strategiskt steg för koncernen. Lyx- och livsstilssegmentet i hotellbranschen växer globalt och med förvärvet av Kämp Hotels stärker vi vårt erbjudande om premiumhotell i Norden, säger Torgeir Silseth, vd för Nordic Choice Hotels.

 

Kämp Collection Hotels är känt för sina ikoniska hotell, med åtta premiumhotell i den finska huvudstaden Helsingfors, ett hotell i Sello, Espoo och ett hotell i terminalen på Helsingfors flygplats, samt Kailaniemi Towers i Espoo som öppnar 2023. Hotellkedjan har totalt 1.406 hotellrum, samt 350 i pipeline-rum, 17 restauranger och mer än 550 anställda.

 

– Stordalen och Nordic Choice Hotels har visat en imponerande förmåga att bygga starka oberoende varumärken som At Six i Stockholm och The Thief i Oslo. Vi är övertygade om att Nordic Choice Hotels är en utmärkt ägare Kämp Collection Hotels och vi ser fram emot att ge våra nuvarande och nya gäster en underbar upplevelse på våra hotell, säger Laura Tarkka, vd för Kämp Collection Hotels.

 

Finlands popularitet som resedestination har ökat starkt de senaste åren, både bland nationella och internationella resenärer. År 2019 utsågs landet till ”nummer ett land att resa till” av Business Insider och är idag den snabbast växande hotellmarknaden i Norden, inom lyxsegmentet.

 

– Finland och Helsingfors är populära som aldrig förr. Förutom att ha världens lyckligaste invånare utses Finland till det mest gröna, stabila, fria och säkraste landet på planeten. Med förvärvet av Kämp Collection Hotels kopplar vi de nordiska länderna ännu närmare, och vårt mål är att öka Finlands attraktivitet som resedestination i Norden och internationellt, säger Petter A. Stordalen.

Förvärvet av Kämp Collection Hotels ska godkännas av konkurrensmyndigheterna i Finland under hösten 2019.


 

onsdag, 14 augusti 2019 15:06

YIT och SATO utvecklar finska Vanda

 

I Vanda kan YIT och SATO bygga upp mot 680 hyresrätter.

 


IT och SATO har inlett en gemensam plan för utvecklingen av Hakunila-distriktet,  Håkansböle, en stadsdel i staden Vanda i södra Finland. Nu har YIT, SATO, M2-Kodit och As Oy Hiirakkokuja 6 tecknat ett samarbetsavtal för att utforma nya lägenheter och en central parkeringsanläggning för området Hiirakkokuja.

 

Under år 2017 offentliggjorde staden Vantaa förutsättningarna för Hakunilas stadsplanering. Samma år inledde YIT och SATO ett samarbete under vilket utvecklingspotentialen i Hakunila-distriktet har utvärderats i stort. Det nya projektet i Hakunila är en fortsättning på den kompletterande planen för Raudikkokuj, norr om Hiirakkokuja. Projektet Raudikkokuja gör det möjligt att bygga cirka 300-360 nya lägenheter och för projektet Hiirakkokuja är det möjligt att bygga cirka 260-320 lägenheter.

 

Hakunila är ett intressant område på grund av dess stora fritidsaktiviteter och den utvecklande kollektivtrafiken. Till exempel erbjuder stadsdelen flera idrottsparker, den närliggande naturparken Sipoonkorpi samt Håkansböle herrgård, områden som möjliggör rekreation. Hakunila är lättillgängligt och den planerade banan mot Tikkurila förbättrar kollektivtrafikförbindelserna ytterligare.

 

YIT: s vision är bygga för ”mer liv i hållbara städer” – i stadskärnor och i förortsområden. I förorterna kan detta betyda både renovering och nybyggnation. Målet är att förbättra miljöns kvalitet och göra den mer attraktiv, samt att öka befolkningen och därmed också efterfrågan och utbudet av tjänster i området. Ofta innebär utveckling också omstrukturering av parkering.

 

– Hakunila har mycket potential och genom kompletterande planering kan denna utveckling påskyndas. Med ett gemensamt projekt kan vi vidareutveckla vårt koncept för områdets utveckling, säger Juha Kostiainen, som ansvarar för stadsutveckling på YIT.


SATO har varit involverat i byggandet av Hakunila sedan början av 1970-talet och företaget äger ett stort antal hyreslägenheter i området. SATO investerar i utvecklingen av Hakunila-distriktet på många sätt, dels genom att renovera de redan befintliga hyreslägenheterna, dels förbereda planeringen för nya bostadsbestånd i området.
– Vi har varit involverade i utvecklingen av Hakunila och vi vill också investera i Hakunilas framtid. De fungerande transportförbindelserna och tjänsterna skapar en bra grund för att utveckla en stadsdel, där människor kan trivas, säger Antti Aarnio, vice vd för SATO.

 

M2-Kodit är ett företag som är helägt av Y-säätiö-gruppen som fokuserar på ARA-bostäder till rimliga priser. M2-Kodit har som mål att erbjuda lägenheter som hyresgästerna har råd med.

 

– Vi vill bygga billiga hyreslägenheter som är lättillgängliga. Hakunila är ett utvecklande och intressant område som även i framtiden kommer att behöva hyreslägenheter, säger Pekka Kampman, byggchef för M2-Kodit hyreslägenheter, ett företag som ägs av Y-säätiö-gruppen.


 

Skanskas två kontorsprojekt ligger i staden Poznań, beläget cirka 27 mil väster om Warszawa. Poznań är Polens femte största stad med cirka 560.000 invånare.

 

 


Skanska har sålt den andra byggnaden i kontorskomplexet Nowy Rynek i Poznań till Corum Asset Management för 36 MEUR, cirka 386 Mkr. Transaktionen bokförs av Skanska Commercial Development Europe under tredje kvartalet 2019. Fastigheten överförs under fjärde kvartalet 2019.

 

Byggnaden har en uthyrningsbar yta på cirka 12.000 kvm, vilken hyrs fullt ut av en marknadsledande matvarukedja i Polen. Byggnaden ska certifieras med LEED Platinum och den ska färdigställas under det fjärde kvartalet 2019.

onsdag, 14 augusti 2019 12:12

Riksbyggen ökar satsningen på hyrköp

 

Riksbyggens Brf Branddammen i Bandhagen blir Riksbyggens andra projekt där hyrköp av bostadsrätt kommer att erbjudas.

 


Brf Branddammen i Bandhagen, nära Högdalens centrum i Stockholm, blir Riksbyggens andra projekt där hyrköp av bostadsrätt kommer att erbjudas. Efter ett framgångsrikt första test i Brf Brandstationen i Järfälla kommer nu 7 av Brf Branddammens totalt 70 bostadsrätter att kunna hyrköpas. Hyrköp vänder sig till unga vuxna upp till 35 år.

 

Bostadsbrist, långa kötider till hyreslägenheter och amorteringskrav tvingar allt för många unga svenskar till otrygga och dyra andra- eller tredjehandskontrakt. I landets två största städer med de största grupperna av unga vuxna, Stockholm och Göteborg, saknar 80-90 procent av ensamboende unga möjlighet att köpa en nybyggd enrumslägenhet.

 

– Unga vuxna har en väldigt svår situation på bostadsmarknaden och under förra året startade Riksbyggen ett pilottest med Hyrköp av bostadsrätt som en möjlig dellösning på problematiken. Intresset har varit väldigt stort och modellen har visat sig fungera i praktiken. Det är därför mycket glädjande att vi nu kan utöka satsningen på Hyrköp, säger Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad.

 

I Bandhagen planerar Riksbyggen att uppföra ett 15-våningshus med 70 bostadsrätter, framförallt tvåor och treor men också ettor och fyror. Det blir ett bekvämt boende nära Högdalens centrum och tunnelbanestation.

Hyrköps-modellen i korthet:

1. Den boende får hyra lägenheten med option att köpa den som bostadsrätt inom fem år.

2. Vänder sig till unga vuxna upp till 35 år.

3. Hyran ska motsvara nyproduktionshyra på aktuell ort.

4. Överlåtelsepriset från Riksbyggen till den boende motsvarar ursprunglig insats, med en årlig uppräkning motsvarande konsumentprisindex.

5. Hyrköp kommer i första hand att erbjudas medlemmar i Riksbyggen Förtur, därefter andra intressenter.

6. Max tio procent av lägenheterna i en bostadsrättsförening kommer att erbjudas med hyrköp.

 

Riksbyggen har under lång tid arbetat för att underlätta för unga vuxnas situation på bostadsmarknaden. Tidigare i år har Riksbyggen även arbetat fram ett förslag om ett statligt Ungbolån efter en CSN-liknande modell. Förslaget skulle kunna göra stor skillnad för dagens unga vuxna på en bostadsmarknad som för många riskerar att bli en fattigdomsfälla.

 

Genom Ungbolånet skapas en möjlighet för unga att investera i ett eget boende till en rimlig kostnad. Ungbolånet kommer att ge många unga vuxna ett tryggt inträde på bostadsmarknaden långt tidigare än vad dagens villkor ger möjlighet till, säger Mårten Lilja.

 

 

"Kyrktomten" i Bredäng är triangelformad och den kallas nu tills vidare "Triangeltomten".


Nu är marken för den så kallade ”kyrktomten” i Bredäng iordningsställd på mark där det tidigare fanns planer på att bygga en rumänsk-ortodox kyrka. Stockholms stad ansvarar för platsen som kommer att utvecklas på sikt och planeras i samband med att ingå i projektet Ålgrytevägen i Fokus Skärholmen.

 

Bakgrunden till att det inte ska byggas en kyrka i Bredäng är att Stockholm stad har fått nog av det försenade kyrkbygget och stämt den ideella föreningen Fratia på miljonbelopp i april i år. Föreningen fick en godkänd detaljplan år 2009 för en kyrka som skulle påbörjats att byggas senast fem år senare, vilket inte har skett.

 

Tidigare fanns således planer på att bygga en rumänsk-ortodox kyrka vid vid Ålgrytevägen/Stora sällskapets väg i Bredäng, men tidigare i år tog Stockholms stad över ansvaret för platsen. Under sommaren togs stängsel, sprängsten och annat bort och nu är marken iordningsställd.

 

För att kunna ta ett helhetsgrepp och säkerställa att platsen utvecklas på rätt sätt, kommer "triangeltomten" fortsättningsvis att ingå i projektet Ålgrytevägen, ett av Fokus Skärholmens sexton stadsbyggnadsprojekt.

 

Detta arbete kommer tidigast starta år 2020 eftersom den idag luftburna kraftledningen som löper utmed Ålgrytevägen, ska grävas ned i marken av Ellevio. Tillfällig användning kan bli aktuell, men ingenting är klart i dagsläget.

 

Ellevio ska bygga om kraftledningen mellan Beckomberga och Bredäng, en sträcka på cirka 12 kilometer. Arbetet kommer att påbörjas under hösten 2019 och det kommer att pågå till och med år 2022.

 

Henry Klotz har lämnat sin sista ekonomiska och positiva rapport som ordförande för CLS.


CLS Holdings ökade resultatet före skatt till 88 MGBP (1.019 Mkr) för året första 6 månader, motsvarande en ökning med 28,2 procent till följd av ökade värden i fastighetsportföljen, ökat värde i Catena samt ökade hyresintäkter från förvärv, nya uthyrningar och indexeringar.


Värdet på CLS Holdings portfölj steg med 1,9 procent till  2,1 miljarder pund, (24,3 Mdr kr) med fastighetsinnehav i Storbritannien, Tyskland och Frankrike.  EPRA NAV ökade 5,0 procent främst genom värdevinster i portföljen om 36,9 MGBP (31,2). Värdet på bolagets aktieinnehav i Catena steg till 21,0 MGBP (2,9 MGBP).

 

Utdelningen för årets första sex månader ökar med 6,8 procent till 2,35 pence per aktie (2,20), vilken betalas ut den 27 september 2019.


Under perioden steg hyresintäkterna med 5,9 procent till 53,8 MGBP (50,8). Totalt förvärvades sex fastigheter för 111,7 MGBP i Storbritannien, Tyskland och Frankrike med en genomsnittlig initial avkastning om 5,6 procent.

 

CLS sålde två fastigheter i Tyskland och Storbritannien för 4,3 MGBP. Avyttringen av bolagets andel om 58 procent i First Camp i Sverige genomfördes för 28,7 MGBP den 7 mars.

 

Under halvåret avtalade bolaget om 78 hyresavtal som säkerställde en årlig kontraktshyra om 6,9 ​​MGBP, vilket motsvarade en avtalsökning med 4,3 procent jämfört med den 31 december 2018. Vakansgraden ökade något till 4,2 procent (31 december 2018: 3,8)


Efter periodens slut har bolaget avtalat om förvärv i Tyskland om 27,3 MGBP, till en initial avkastning om 5,1 procent. Samtidigt avtalade CLS om fem avyttringar i Tyskland, Frankrike och Storbritannien för totalt 110,8 MGBP, till en initial avkastning om 3,7 procent.


Under perioden utnämndes Lennart Sten till icke-exekutiv och oberoende ordförande. Denise Jagger blev oberoende icke-exekutiv direktör.

 

Henry Klotz, ordförande för CLS, säger i en kommentar till halvårsresultatet:

– Under de första sex månaderna av 2019 levererade CLS ytterligare en tillväxt genom en disciplinerad användning av vårt kapital. Vi har fortsatt förädla portföljen genom att göra förvärv till attraktiva avkastningar och avyttring av fastigheter som inte längre uppfyller våra mål om avkastning, inklusive vår andel i First Camp i Sverige.
Det här är min sista rapport som ordförande för CLS. Det har varit en ära att ha verkat för CLS under en period av långvarig tillväxt. Det är också glädjande att lämna företaget i en stark position, både ekonomiskt och operativt. Med en beprövad strategi att äga och förvalta kontorsfastigheter med hög avkastning på våra tre kärnmarknader och genom vår progressiva utdelningspolicy är jag övertygad om att vi kommer att fortsätta leverera värde för våra aktieägare. Jag önskar alla mina kollegor och våra aktieägare all framgång i framtiden.

 

 

 


Rekryteringen av Martin Bjöörn (bilden) innebär att han har utnämnts till ny vd för Castellums verksamhet i Stockholm, Uppsala och Gävle, där han kommer att ha ansvaret för ett befintligt fastighetsbestånd om över 126 kontors- och logistikbyggnader till ett hyresvärde på cirka 1,6 miljarder kronor. Martin Bjöörn kommer närmast från rollen som verksamhetsansvarig för Eurocommercial Properties svenska verksamhet.

 

– Det är glädjande att kunna välkomna Martin Bjöörn till Castellum och rollen som ansvarig för vår verksamhet i Stockholm, Uppsala och Gävle. Dessa tre städer, men framförallt Stockholm, utgör en nyckelmarknad för oss där vi planerar att göra ytterligare stora investeringar. Med Martin Bjöörns goda resultat från sin nuvarande roll är jag övertygad om att han kommer att bli en betydande resurs för oss, säger Henrik Saxborn, verkställande direktör Castellum AB.

 

Martin Bjöörn har 15 års erfarenhet från ledande positioner hos det europeiska bolaget Eurocommercial Properties med fokus på analyser, utvecklingsprojekt, uthyrning, förvaltning och transaktioner. Han har även arbetat för Jones Lang LaSalle och han är utbildad civilingenjör.

 

– Jag är väldigt glad för denna möjlighet. Castellum är ett välskött bolag som vuxit kraftigt de senaste åren och har höga ambitioner. Till det kommer det starka varumärket och Castellums position som Nordens mest hållbara fastighetsbolag. Jag ser verkligen fram mot att få vara med och utveckla verksamheten långsiktigt med fokus på en av Europas starkaste växande regioner, säger Martin Bjöörn.

 

Martin Bjöörn, kommer att ingå i Castellums koncernledning och rapportera till vd. Han börjar sin nya roll under november månad.

 

 


 

Fredrik Jonsson, vd på Niam AB.


Niam, en av nordens största privata fastighetsägare, har haft sin sista stängning för sin senaste fastighetsfond, Niam Nordic VII. Med totalt 1,1 miljarder euro i eget kapital är det den största privata fastighetsfonden som rests i Norden.

 

Investerarna är en blandning av offentliga och privata pensionsfonder, statligt ägda investeringsfonder, familjeföretag, försäkringsbolag, finansiella institutioner och olika typer av stiftelser.

 

– Vi är väldigt tacksamma över de investerare som fortsätter att stödja oss och även de nya investerare som valt oss som sin partner i Norden. Vi överträffade vårt mål med över 35 procent och är övertygade om möjligheterna på den nordiska marknaden, säger Fredrik Jonsson, vd på Niam AB.

 

Niam Nordic VII kan investera i alla fastighetstyper i Norden.

 

Den internationella advokatbyrån Osborne Clarke har varit behjälpliga vid lanseringen av Niam Nordic VII.