20 september 2019

Redaktionen

fredag, 13 september 2019 12:08

Klövern säljer till Blackstone för 622 Mkr

 

Rutger Arnhult, stor ägare i Klövern, men även i Castellum,  Corem, Sagax och Agaora, gör ännu en affär med Blackstone.Klövern säljer sju logistikfastigheter i Örebro, Kalmar, Halmstad, Linköping och Västerås för ett sammanlagt underliggande fastighetsvärde om 622 Mkr till fonder förvaltade av Blackstone. Fastigheternas uthyrningsbara yta är cirka 94.000 kvm och utgörs huvudsakligen av lokaler för lager/logistik. Hyresvärdet uppgår till 54 Mkr och den ekonomiska uthyrningsgraden är 91 procent. Frånträde är planerat till den 15 oktober 2019.


Transaktionen omfattar fastigheterna: Bleckslagaren 3 i Örebro, Borret 10 i Kalmar, Fläkten 1 i Halmstad, Kättaren 7, Navbössan 1 och Navhålet 3 i  Linköping samt Ringborren 15 i Västerås.


Affären kan ses som en fortsättning då Corem i början av juli i år frånträdde 30 fastigheter för totalt 4,22 Mdr kr till ett bolag kontrollerat av Blackstone. Se länk. En storaffär där Cushman & Wakefield var Blackstones rådgivare och då JLL var rådgivare åt Corem. JLL var även nu Klöverns rådgivare i affären med försäljningen av logistikfastigheter för 622 Mkr
.


Rutger Arnhult är storägare i Klövern sedan vintern 2008  och även i Corem, Sagax och Agaora. Sedan en tid tillbaka har Rutger köpt större poster i Castellum, vilket innebär att han äger drygt 10 procent av samtliga aktier i Castellum.

fredag, 13 september 2019 10:41

Nytt stort vattenland och hotell i Rosersberg

 

I Rosersberg planerar VI Invest Sveriges största och mest spektakulära vattenland med plats för 2.000 besökare samt ett 50 meter högt fullservicehotell med 240 hotellrum.

 

 


i Ulriksdal i Solna bygger nu Vi Invest ett nytt Marriot-hotell som ska öppna under våren 2020. Det ska bli ett fullservicehotell med 223 rum.


 

 

 


Grundarna till Vi Invest är från vänster: Martin Housseini och Jounan Abboud.


I Roserberg, norr om Stockholm i Märsta kommun och och nära Arlanda, förbereder Vi Invest AB tillsammans med Sigtuna kommun etableringen av Sveriges största och mest spektakulära
vattenland med plats för 2.000 besökare.  Temat för vattenlandet blir ljud, ljus och adrenalin. Ambitionen är att erbjuda Sveriges längsta och häftigaste vattenrutschkanor och waterrides.


Vi Invest har förvärvat en tomt på närmare 6,5 hektar vid Roserbergs trafikplats i Märsta kommun och bolaget planerar även där ett påkostat hotell med 15 våningar.  Det kommande 50 meter höga hotellet blir ett fullservicehotell med 240 hotellrum, generös konferensavdelning,  festvåning, restaurang, spa,  träningsanläggning och en stor takterrass på 15:e våningen. I fastigheten kommer det även att etableras kontorslokaler.


Placeringen för vattenlandet och hotellet är i direkt anslutning till E4:an, nära Preem vid Rosersbergs trafikplats,  innebär en stor exponering mot förbipasserande trafik. Lättillgängligheten kommer att göra etableringen till en välbesökt destination för såväl fritidsresenären som affärsresenären. Den tidsplan som Vi Invest AB AB har upprättat är ambitiös då bolaget avser att kunna inviga anläggningen under år 2022, vilket innebär att planarbetet ska vara genomfört till sommaren 2020.

– Vi är mycket glada och stolta över förtroendet som Sigtuna kommun påvisar för detta projekt.
Visionen att skapa ett inomhus vattenland i Stockholm har Vi Invest AB AB haft under många år.
Med det strategiska läget och konceptet är vi starkt övertygade om att vattenlandet kommer att gynna hela stor Stockholm som länge efterfrågat detta likväl andra närliggande städer. Den planerade destinationen kommer tillföra kommunen ett betydande besöksmål, vilket i förlängningen kommer innebära både arbetstillfällen och inkomster för kommunen, säger Martin Hosseini, vd för Vi Invest.

 

 

I en affär med Peab under våren 2018 köpte Vi Invest AB en tomt i Ulriksdal i Solna för att bygga ett nytt Marriott hotell som ska öppna under våren 2020. Det ska bli ett fullservicehotell med 223 rum, lounge, bar och konferens, ett exklusivt spa och gym. Hotellet ligger på Ulrikdals torg nära pendeltågsstationen.

Vi Invest äger centrala hotellfastigheter som Bentleys på Drottninggatan, Hotel Karlaplan, Hotel Gamla Stan på Skeppsbron samt Vanadis Hotel & Bad på Sveavägen.

 

Bakom bolaget Vi Invest finns Martin Housseini och Jounan Abboud, en tredje styrelseledamot i bolaget är Ulf Adelsohn.


Bolaget grundades 1988 med en ursprunglig inriktning att driva kända restauranger som Viktoria i Kungsträdgården samt Crazy horse, Lorrys, Las Vegas och Biblos.


År 1999 ändrade bolaget affärsidé från verksamhet från restaurang till verksamhet med hotell. Vi Invest driver idag Hotell Bentleys på Drottninggatan, Hotel Karlaplan, Hotel Gamla Stan på Skeppsbron och Vanadis Hotel & Bad på Sveavägen.
SF

 

Ö

Ett förslag på ett höghus i 32 våningar mot Norra fältet i Karlstad. Bild: Utopia arkitekter

 

 


Arkitektskiss av föreslagna hus i slänten mellan Kasernhöjden och Tingvalla isstadion i Karlstad.Kasernhöjden Fastighets AB vill utveckla området Kasernhöjden med nya bostäder och verksamheter. Nu har Karlstads kommun presenterat ett förslag på ny detaljplan som gör det möjligt med runt 300 nya bostäder och ett höghus med 32 våningar.

– Kasernhöjden är historisk plats som vi kan göra mer med. Med den här detaljplanen vill vi knyta ihop denna lilla ö med resten av staden, säger Erik Nilsson, ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Kasernhöjdens befintliga bostäder och den pampiga innergården kommer inte beröras i det nya förslaget utan utvecklingen kommer i huvudsak ske i områdets ytterkanter.

I slänten mot Tingvalla isstadion skulle den nya detaljplanen göra det möjligt att bygga tre nya bostadskvarter. I slänten mot E18 kan det bli små kontorsvillor som varsamt placeras in bland träden. Utvecklat torg i norr

I den norra delen av området innebär förslaget till ny detaljplan att det lilla torget, där det bland annat finns bageri och inredningsaffär idag, kan kompletteras med en ny byggnad i anpassad stil.

– Det skulle stärka torget och ge området fler möjligheter att locka besökare, säger Erik Nilsson.

Mot Norra fältet skulle det kunna byggas ett parkeringshus och ett höghus med 32 våningar. Höghuset skulle kunna rymma båda handel, hotell, kontor och bostäder.

– Höghuset skulle bli ett modernt landmärke med utsikt över hela Karlstad som kommer komplettera Kasernhöjden på ett bra sätt, säger Erik Nilsson.

 

 


Rekryteringen av Carita Sandros (bilden) innebär att hon blir ny chef för byggavdelningen på stadsbyggnadskontoret, Göteborgs Stad. Hon kommer närmast från tjänsten som affärschef för arkitektur och projektledning på konsultföretaget Tyréns.

Carita Sandros har även lång erfarenhet från kommunal verksamhet från Ale kommun där hon arbetade i 14 år. De sista fyra åren var hon chef för sektorn samhällsbyggnad med över 100 medarbetare och med ansvar för bland annat översiktsplanering, detaljplanering och bygglovshantering. Carita har civilingenjörsexamen inom området väg och vatten från Chalmers i grunden.

– Jag är glad att vi lyckats rekrytera Carita Sandros till tjänsten och ser fram emot att arbeta med henne, säger Henrik Kant. Carita har en genuin erfarenhet från den kommunala samhällsbyggnadssektorn och från privat konsultverksamhet på ett större konsultföretag.

Carita Sandros börjar på stadsbyggnadskontoret den 18 november.

– Det är spännande att få möjlighet att bidra till framväxten av den moderna och hållbara staden Göteborg, säger Carita Sandros. Jag ser fram emot att komma tillbaka till den kommunala världen och medverka i samhällsutvecklingsfrågor utifrån det perspektivet. Det känns både viktigt och roligt att också få arbeta med ett fungerande och utvecklande samspel mellan förvaltning, kunder och politik.

Byggavdelningen på stadsbyggnadskontoret ansvarar för bygglovs- och tillsynsärenden och har cirka 100 medarbetare. 

 

 

 

 

 


torsdag, 12 september 2019 16:28

Areim öppnar kontor i Oslo

 

Areims norska verksamhet kommer ledas av Petter Falck.Som ett led i Areims fortsatta expansion av den nordiska verksamheten etablerar företaget ett kontor i Oslo. Verksamheten i Norge kommer att ledas av Petter Falck. Han kommer närmast från NBIM, Norges Bank Investment Management, där han var portföljförvaltare av globala fastighetsinvesteringar, baserad i London och Oslo.


– Jag ser fram emot att etablera och utveckla Areims verksamhet i Norge. Vi har redan börjat titta på intressanta fastighetsinvesteringar och planerar att vara mycket aktiva på den norska marknaden från och med nu, säger Petter Falck.

Areims kunder är nordiska fastighetsägare och fondförvaltare. Cirka 40 medarbetare på Areim förvaltar fonder för några av världens största institutionella investerare. Vd för Areim är Therese Rattik.

torsdag, 12 september 2019 13:44

Tre nya partners kliver in i Gatun Arkitekter

 

Från vänster: Roger Spetz, Oskar Scheiwiller och Josefin Lindqvist, tar alla tre plats i partnergruppen hos Gatun Arkitekter (tidigare Scheiwiller Svensson).


Efter namnbytet tar nu Gatun Arkitekter in ytterligare tre partners i ägargruppen. De tre nya ägarna arbetar på arkitektkontoret och har alla betydande kompetenser.


– Våra nya partners är ett naturligt led i utvecklingen. De tillför ägargruppen ny kompetens, inspiration och energi, säger Ari Leinonen, vd för Gatun Arkitekter.

Samtliga personer har idag centrala roller inom företaget och tillför ett brett perspektiv på framtidens affärsutveckling inom stadsbyggande.


Josefin Lindqvist, ansvarig för Gatuns digitaliseringsstrategi, driver ett flertal av kontorets mer komplexa projekt.

Oskar Scheiwiller, ansvarig för affärsområdet Industri samt kontorets IT-avdelning är på så sätt involverad i det mesta som sker på Gatun.


Roger Spetz, ansvarig affärsområdet Bostad & Stadsbyggnad, ligger bakom ett stort antal av kontorets framgångsrika stadsutvecklingsprojekt.


Bland Gatun Arkitekters aktuella projekt finns stadsutvecklingsprojektet Slakthusområdet, Masterplan/utveckling av Dalhalla, Life City i Hagastaden, bostadsprojektet Fyren i Nynäshamn, Skybar Sthlm New samt EON i Högbytorp.


Med uppdrag inom kontor, bostäder, industri och publika miljöer skapar Gatun Arkitekter (tidigare Scheiwiller Svensson) nytänkande och human arkitektur baserad på lång och bred erfarenhet.

 

torsdag, 12 september 2019 13:04

YIT satsar drygt 1 Mdr kr på Gdansk

 

År 2018 var Gdansks marknad för nya bostäder mer än 8.500 lägenheter.

 

 


YIT har köpt en tomt på cirka 1,55 hektar nära det historiska centrum av Gdansk, Polen, intill European Solidarity Center. YIT planerar ett projekt 40.000 kvm för affärslokaler och för lägenheter för försäljning och för uthyrning.

 

Projektet kommer att genomföras i flera steg. Projektets totala försäljningsvärde överstiger 100 miljoner euro.

YIT startade sin verksamhet i Polen 2015. Fram tills nu har företaget endast varit verksamt i Warszawa.

– Gdansk är ett viktigt nytt initiativ för YIT. Som en av Polens snabbast utvecklade städer har Gdansk ett flera universitet samt en utvecklingssektor för IT och ekonomiadministration. Tack vare projektet i Gdansk kommer vårt affärsområdesegment också att starta sin verksamhet i Polen genom att utveckla sitt första kontorprojekt, förklarar Tom Sandvik, Executive Vice President för YIT.

Ungefär hälften av det exploaterade området i Gdansk-projektet kommer att omfatta affärslokaler.

YIT började bygga sina första bostäder  i Mokotów-distriktet i Warszawa under våren 2016. För närvarande har YIT cirka 3.000 lägenheter färdigställda, under uppförande eller i förberedelsefas i Polen, varav cirka 300 har varit färdigställda och flera hundra är under uppbyggnad.

För att snabbt urbanisera Polen är Gdansk en av de snabbast växande stadskärnorna, tillsammans med Warszawa, Krakow, Wrocław och Poznan. Med en befolkning på 500.000 har Gdansk en låg arbetslöshet om cirka 2,5 procent, medan den genomsnittliga arbetslösheten i Polen är ungefär 6 procent. Tillsammans med Gdynia och Sopot bildar Gdansk Tri-City en total befolkning på 1,1 miljoner invånare.

 

Vattenfalls 49 vindkraftverk i Horns Rev 3 har en total installerad kapacitet på 407 MW, vilket gör denna vindkraftspark till Danmarks och Vattenfalls största. Horns Rev 3, som ligger 25 till 40 km utanför den jylländska västkusten, väntas producera omkring 1.700 GWh per år, vilket kommer att öka Danmarks vindbaserade elproduktion med ungefär tolv procent. Det räcker för att täcka cirka 425 .000 danska hushålls årliga elanvändning.

 


Under det senaste året har vindkraften producerat 20,1 TWh el. Det är första gången vindkraften överträffat 20 TWh och det nya rekordet innebär att vindkraften nu står för 14 procent av den svenska elanvändningen. Andelen förväntas öka till drygt 25 procent redan år 2022.

– De investeringar som tog fart efter energiöverenskommelsen 2016 börjar nu slå igenom i ökad elproduktion, konstaterar Charlotte Unger Larson, vd för Svensk Vindenergi.

Den ökade vindkraften innebär att också den svenska nettoexporten av el har ökat och slagit nytt rekord. Under de senaste 52 veckorna har elexporten uppgått till 24,1 TWh, enligt Energiföretagens statistik. Det kan minska klimatutsläppen från fossil elproduktion i våra grannländer med cirka 14,5 miljoner ton, vilket motsvarar mer än en fjärdedel av Sveriges egna utsläpp av växthusgaser.

– En fortsatt och snabb vindkraftsutbyggnad är sannolikt det mest effektiva sättet att minska utsläppen av växthusgaser. Landbaserad vindkraft kan dessutom numera byggas helt utan stöd, säger Charlotte Unger Larson.

I Energimyndighetens senaste kortsiktsprognos förväntas elproduktionen från vindkraft öka till 37 TWh år 2022, medan Svensk Vindenergis prognos är en ökning till nästan 40 TWh. Trots att elproduktionen från kärnkraft minskar med 13 TWh förväntar Energimyndigheten att elexporten år 2022 uppgår till rekordhöga 29 TWh.

– Den svenska vindkraften kan snabbt minska utsläppen i våra grannländer, och därefter säkerställa att elektrifieringen av transportsektorn och industrin i Sverige sker med förnybar elproduktion, utan att utsläppen i grannländerna ökar, säger Charlotte Unger Larson.

Den nya vindkraften kan, om utbyggnaden tillåts fortsätta, leda till att klimatutsläppen år 2030 minskar med motsvarande 50 procent av Sveriges nuvarande utsläpp.

Alla riksdagspartier utom ett betonar elexportens klimatnytta. Men fortfarande väger klimatnyttan mycket lätt när kommuner, miljöprövningsdelegationer och miljödomstolar tar ställning till nya vindkraftsprojekt.

– Regeringen bör ge vindkraftens klimatnytta en större tyngd i miljöbalken och tillståndsprövningen och dessutom låta fastighetsskatten från vindkraft gå till kommunerna istället för staten, säger Charlotte Unger Larson.

 

Anna Hallberg , f. 1963, har varit vice koncernchef för Almi företagspartner. Hon har haft chefsbefattningar inom SEB, och hon har varit projektledare för corporate & structure finance på Öhmans fondkommision. Hon har suttit i Atrium Ljungbergs styrelse sedan år 2009.

 

 


I och med att Anna Hallberg har utsetts till Sveriges nya utrikeshandelsminister lämnar hon sitt styrelseuppdrag i Atrium Ljungberg.

Anna Hallberg har varit ledamot i Atrium Ljungbergs styrelse sedan år 2009 men hon lämnar omgående sitt uppdrag i bolaget.

– Vi tackar Anna för allt engagemang och bidrag till bolagets utveckling dessa år och önskar henne lycka till med sitt nya uppdrag, säger Johan Ljungberg, styrelseordförande i Atrium Ljungberg.

torsdag, 12 september 2019 12:01

Profi Fastigheter förstärker organisationen

 

Rekryteringen av tre nya personer innebär att Profi Fastigheter växer och förstärker organisationen inom affärsutveckling, ekonomi och koncept.

 

Som ny redovisningschef har Malin Wickman (bilden i mitten) rekryterats. Hon kommer närmast från EYs fastighetsgrupp där hon arbetade som auktoriserad revisor. Hon tillträdde sin nya tjänst den 4 juli.

 

Gabriel Andersson (bilden t h) har anställts som ansvarig för C/O, Profi Fastigheters koncept för flexibla kontor och cowork. Han kommer närmast från Quick Office och han tillträdde sin nya tjänst den 4 juli.

 

Vidare har Martin Ghaemi Håkansson (bilden t v) rekryterats som fastighetsutvecklare. Han kommer närmast från Nacka kommun där han arbetet som projektledare. Martin Ghaemi Håkansson tillträdde sin nya tjänst den 26 augusti.


Thomas Sipos, vd för Profi Fastigheter säger i en kommentar: Det är verkligen roligt att välkomna tre nya medarbetare. Vi växer och utvecklar ständigt vår organisation i syfte att bli ännu bättre på att genomföra våra strategier och möta våra kunders framtida krav.