17 september 2019

Redaktionen

onsdag, 11 september 2019 13:42

Skanska gör bostäder av kontor i Helsingfors

 

Skanska har gett bostadsutvecklaren Auratum Asunnot Helsinki ett uppdrag att omvandla en gammal kontorsbyggnad i Helsingfors till 146 bostäder.


Skanska har tecknat ett kontrakt med bostadsutvecklaren Auratum Asunnot Helsinki Oy om att omvandla en gammal kontorsbyggnad i Helsingfors, Finland, till 146 bostäder. Kontraktet är värt omkring EUR 50 M, cirka 533 Mkr, vilket kommer att inkluderas i orderingången för Norden för det tredje kvartalet 2019.

Fastigheten i centrala Helsingfors byggdes på 1990-talet och har använts av det finska sändningsföretaget för radio och TV. Förutom lägenheterna kommer byggnaden med åtta våningar att ha utrymmen för affärsverksamheter. Det finns också ett gym, ett spa och andra fritidsanläggningar. Lägenheterna på översta våningen har egna terrasser.
onsdag, 11 september 2019 13:15

Fabege får topplacering i hållbarhetsranking

 

Mia Häggström, hållbarhetschef på Fabege.


GRESB (Global Real Estate Sustainability Benchmark) rankar årligen fastighetssektorn ur ett hållbarhetsperspektiv. I årets utvärdering ökade Fabege med 8 poäng och rankas nu högst i kategorin kontor norra Europa.Utvärderingen omfattar ett brett spektrum såsom miljöaspekter, social hållbarhet, styrning och uppföljning. Fabege har under det senaste året stärkt sin position genom förbättringar bland annat avseende riskhantering, miljöcertifierade fastigheter och minskad klimatbelastning.Fabeges mål är att utveckla attraktiva stadsdelar där det finns förutsättningar för människor och företag att prestera och må bra. Med vårt långsiktiga perspektiv och samlade fastighetsbestånd kan vi bidra till att göra investeringar i hela stadsmiljön. Det kan handla om allt från att förbättra möjligheterna till kollektivt resande, underlätta för cyklister, uppmuntra till en hälsosam livsstil, till att skapa trygga gatumiljöer med gröna oaser och ett lockande serviceutbud.–  Jag är oerhört stolt över den position och förbättring vi åstadkommit. Vi vet att vårt arbete skapar värde och goda förutsättningar för både kunder och andra intressenter, kommenterar Mia Häggström, hållbarhetschef på Fabege.

Fabege har utmanande målsättningar i sin roll som hållbar stadsutvecklare, bland annat: 1. Klimatneutral förvaltning år 2030. 2. Miljöcertifiering av hela fastighetsportföljen, idag 83 procent av den totala ytan. 3. Genomsnittlig energiförbrukning ska 2023 uppgå till i genomsnitt max 80 kWh/kvm, idag 98 kWh/kvm. 4. 100 procent grön finansiering, idag 77 procent.

onsdag, 11 september 2019 13:04

Bring Danmark växer med Logicenters

 

Bring tecknar avtal om att hyra hela Logicenters moderna crossdockanläggning om 14.872 kvm utanför Köpenhamn i Danmark.


I våras togs första spadtaget för Logicenters moderna crossdockanläggning om 14.872 kvm utanför Köpenhamn i Danmark. Då meddelades det att Bring Danmark skulle hyra drygt 70 procent av fastigheten. Nu står det dock klart att Bring utökar och hyr hela anläggningens yta.

 

I februari 2019 skrevs ett avtal mellan Logicenters och Bring Danmark avseende uthyrning av 11.160 kvm logistikyta i en modern crossdockanläggning i Greve, Danmark. Månaden därpå togs första spadtaget för den nya anläggningen. Nu står det klart att Bring kommer hyra fastighetens totala yta på 14.872 kvm istället för den tidigare aviserade storleken. Därmed utökar företaget sin logistiskyta i fastigheten med drygt 30 procent.

 

– Det är glädjande att Brings satsning på e-handeln har gett så pass goda resultat att de redan innan logistikanläggningens färdigställning utökar sin logistikyta. För Logicenters del är det viktigt att kunna förutse våra kunders framtida behov för att kunna tillgodose dessa när de uppstår. Detta är bevis på att vår flexibla affärsmodell stöder våra kunder i deras tillväxt, säger Matthias Kettelhoit, Head of Logicenters.

 

Den moderna crossdockanläggningen kommer att ha en tydlig miljöprofil och ska utrustas med solceller på taket. Sortering kommer att kunna ske i två lager då byggnaden blir cirka 12 meter hög. Även personalens säkerhet är prioriterad genom en gångbro från parkeringen till kontoret. Anläggningen är under uppförande och beräknas färdigställas under 2020.

 

– Det är roligt att se att efterfrågan för vår e-handelssatsningen har överstigit våra förväntningar, vilket har resulterat i vårt behov av en större logistikyta. På Logicenters sida har man varit mycket tillmötesgående i att möta våra logistiska behov och krav på hållbarhet som hyresgäst känns det därmed tryggt att ha Logicenters som fastighetsägare, säger Jens Rom, Managing Director på Bring Danmark.

onsdag, 11 september 2019 12:15

Willhem tillträder SSMs projekt Täby Turf

 

Täby Turf omfattar 178 hyresrätter och är en del av den nya stadsdelen Täby Park som på sikt är planerad till minst 6.000 bostäder. Inflyttning till Täby Turf beräknas under år 2021.

 

 


Från vänster: Mattias Lundgren, interim CEO för SSM, Isabella Lundgren, transaktionsansvarig på Willhem och Peter Malmén, vice vd för Willhem.


 

Projektbolaget för SSMs hyresrättsprojekt Täby Turf tillträddes under onsdagen av bostadsbolaget Willhem. Willhem förvärvade projektet via forward-funding av SSM den 15 oktober 2018. Projektet omfattar 178 hyresrätter, kommersiella lokaler samt förskola till ett totalt fastighetsvärde om cirka 473 Mkr. SSM påbörjar därmed en successiv vinstavräkning av projektet som beräknas att fortgå till Q4 2021. Under Q3 2019 innebär tillträdet en viss positiv effekt på SSMs kassaflöde samtidigt som resultateffekten är försumbar.


– SSMs första hyresrättsprojekt Täby Turf har via Willhem fått en bra långsiktig ägare och förvaltare. SSM ser fram emot att fortsatt utveckla affärsdialogen med Willhem inom ramen för Willhems tillväxt på Stockholmsmarknaden, säger Mattias Lundgren, interim vd för SSM.

–  Vi är nöjda med att kunna stärka vår position i Stockholm ytterligare och bredda vårt erbjudande med fler nyproducerade bostäder. Täby turf är ett modernt och attraktivt hyresrättsboende som kompletterar vårt befintliga bestånd på ett mycket bra sätt, säger Mikael Granath, vd för Willhem.

Täby Turf omfattar 178 hyresrätter och är en del av den nya stadsdelen Täby Park som på sikt är planerad till minst 6.000 bostäder. Projektet omfattar även kommersiella lokaler i form av tre butikslokaler samt en förskola för cirka 40-60 barn. Ett första symboliskt spadtag togs den 3 september 2019 och inflyttning beräknas under år 2021.

 

 

 


Rekryteringen av Mikael Lindgren (bilden) innebär att han blir ny marknadsområdeschef för Riksbyggens fastighetsförvaltning i Skellefteå den 1 november. Mikael Lindgren är sedan tidigare anställd på Riksbyggen i Skellefteå och han kommer närmast från rollen som leveranschef för fastighetsservice, bygg och bovärdar inom marknadsområdet.

– Just nu händer det väldigt mycket både i Skellefteå som stad samt hos oss på Riksbyggen. Jag ser verkligen fram emot att få vara med på den resan i min nya roll, säger Mikael Lindgren.

I marknadsområde Skellefteå består kunderna av Riksbyggens bostadsrättsföreningar, samfällighetsföreningar, allmännyttan Skebo, privata fastighetsägare, SBF, kommersiella kunder samt förvaltning av Riksbyggens eget hyresbestånd. Sammanlagt förvaltar marknadsområdet cirka 50 bostadsrättsföreningar och 544 hyresrättslägenheter. Det arbetar idag cirka 28 personer inom marknadsområdet plus ett antal säsongsanställda varje sommar, men den siffran kommer att öka inom kort.

– Riksbyggen bygger som aldrig förr i Skellefteå och är en av de aktörer som står bakom den kommande satsningen på 1.000 nya bostäder i samband med den nya batterifabriken Northvolt. När ett nybyggnadsprojekt är klart stannar Riksbyggen kvar och tar hand om husen över tid, vilket betyder nya och roliga uppdrag för vår förvaltningsverksamhet, säger Mikael Lindgren.

Tidigare har Mikael Lindgren bland annat arbetat på HSB i olika roller samt som förvaltare på Skellefteå kommun. Han efterträder Kenneth Lindberg som övergår till att bli marknadsområdeschef för Riksbyggens ombyggnadsverksamhet. 

 

 

 

 

 


onsdag, 11 september 2019 10:51

SHH bygger äldreboende i Huddinge

 

Det nya äldreboendet i Huddinge som SHH Samhällsfastigheter utvecklar tillsammans med Balder blir Altura långsiktig ägare och Attendo har tecknat ett 20-årigt hyresavtal.

 

 

 


Under gårdagen tog SHH Samhällsfastigheter det första spadtaget för det nya äldreboendet i Huddinge.


Under gårdagen togs första spadtaget för det nya äldreboendet i Huddinge som SHH Samhällsfastigheter utvecklar tillsammans med Balder. Altura blir långsiktig ägare och Attendo har sedan tidigare tecknat ett 20-årigt hyresavtal. Utöver äldreboendet utvecklar SHH även cirka 110 bostadsrätter samt ett friliggande parkeringshus med ca 60 parkeringsplatser. Den första etappen byggstartades under våren 2019.


– För SHH Samhällsfastigheter är det viktigt att kunna erbjuda välutvecklade och bra bostäder för olika skeden i livet. Vi ser ett stort behov av nya äldreboenden och kommer nu att kunna erbjuda Attendo ett välutvecklat äldreboende i Huddinge som tillfredsställer både målgruppens och verksamhetens behov, säger Fredrik Alvarsson, vd för SHH Samhällsfastigheter.


– Vi välkomnar byggstarten av ett projekt som möter det växande behovet av äldreboendeplatser som vi, liksom många andra kommuner, står inför. I en snabbväxande kommun som Huddinge är det viktigt att det finns trivsamma och moderna boenden för livets alla skeden, något det här projektet positivt bidrar till,  säger Malin Danielsson (L), kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor, Huddinge kommun.

– Vi är glada över att äntligen sätta spaden i marken för ett nytt äldreboende i Huddinge kommun. Tillsammans med våra partners är vi en del i förnyelsen och moderniseringen av Huddinges äldreomsorg, säger Sonja Hayen, uppstartsansvarig Attendo.


SHH Bostad

SHH Bostad är ett rikstäckande bostadsutvecklingsbolag som erbjuder prisvärt boende. Bolagets verksamhet omfattar hela kedjan från köp av mark till försäljning av bostadsrätter, hyresrätter samt vård- och omsorgsboende. Sedan SHH grundades 2010 har fler än 1.300 prisvärda bostäder färdigställts över hela Sverige. I slutet av 2019 uppgick den totala projektportföljen till 3.149 bostäder varav 463 under produktion och 2.686 var byggrätter.

 

Grundarna av CHE: Rodolphe Frege, Maxime des Monstiers, Pierre-Louis Bellanger.


Catella Property Investment Management har grundat Catella Hospitality Europe (CHE) i samarbete med Pierre-Louis Bellanger, Rodolphe Frégé och Maxime des Monstiers för att ta itu med den snabbt växande marknaden för hotellinvesteringar. Företaget CHE kommer att hjälpa investerare att köpa, strukturera och hantera skräddarsydda investeringsmöjligheter på hotellmarknaden.

 


Den europeiska investeringsmarknaden för hotell fortsätter att växa på grund av en växande turism. Denna starka dynamik har ökat intresset bland fastighetsinvesterare för hotellfastigheter som tillgångsklass vilket ger en hög och solid avkastning. De företag som vill exponera kapital för hotellinvesteringar saknar dock ofta intern expertis. För dessa investerare kommer CHE att identifiera värdefulla investeringsmöjligheter och hantera dem i en roll som operativ partner för att optimera investeringens avkastning.


CHE kommer att stödja investerare i segmenten Core- och Value-Add, för nyckelfärdiga investeringar och för kapitalförvaltningstjänster.  Catellas team har en tydlig erfarenhet av att maximera investerarnas värde under hela innehavstiden och teamet kan ta direkt kontroll över verksamheten.


– Etablering av Catella Hospitality Europe (CHE) är ett logiskt steg i Catellas strategi. Att bygga ett starkt engagerat team för detta segment är den viktigaste drivkraften för framgång. Pierre-Louis, Rodolphe och Maxime ger oss en unik sektorkompetens inom detta område, säger Timo Nurminen, chef för Catella Property Investment Management.


– Det är fantastiskt att gå samman med Catella och dra nytta av dess långvariga relation med de flesta europeiska fastighetsinvesterare. Gruppens fokus på utvecklingen av plattformen Investment Management gör det möjligt för oss att arbeta längs våra nationella specialister som finns i nio europeiska länder. Vi kommer att erbjuda vår hotellkompetens till fastighetsinvesterare som är villiga att satsa på en av de mest lovande tillgångsklasserna på dagens fastighetsmarknad, säger Pierre-Louis Bellanger, Rodolphe Frégé och Maxime des Monstiers, co-grundande partners för Catella Hospitality Europe.


Catella Property Investment Managemen
t
Catella är en ledande specialist inom förvaltning av fastighetsinvesteringar i Europa. Företaget erbjuder institutionella och andra professionella investerare attraktiva, riskjusterade avkastningar genom egna fastighetsfonder, egen fastighetsförvaltning och projektledning. Verksamheten bedrivs av lokala team på nio marknader, som tillsammans erbjuder kunderna omfattande kunskap om de lokala fastighetsmarknaderna i kombination med en europeisk räckvidd. Catella hanterar alla steg i processen för värdeskapande fastighetsinvesteringar, från identifiering av projekt och förvärv, till finansiering, strategisk förvaltning och i slutändan försäljning.

 

tisdag, 10 september 2019 17:41

Castellum är etta i världen på hållbarhet

 

Henrik Saxborn, verkställande direktör för Castellum AB.


Castellum rankas i årets upplaga av fastighetsbranschens Global Real Estate Sustainability Benchmark, GRESB, som etta i världen på hållbarhet. Det är fjärde året i rad som Castellum får denna topplacering. 

GRESB är ett internationellt benchmarkingverktyg som mäter och utvärderar hållbarhetsarbete inom fastighetsbolag och fonder ur ett investerarperspektiv. I rankningen utvärderas bolagens och fondernas hållbarhetsarbete ur tre perspektiv: miljöfrågor, sociala frågor och styrning. Över 1.000 fastighetsaktörer ingick i årets ranking där Castellum placerar sig som bäst i klassen på hållbarhet inom sektorn kontors- och industrilokaler.

– Vi ser oss som en samhällsbyggare. Med den bakgrunden är vår strategi att ta hållbarhetsfrågorna på stort allvar både ur ett ekonomiskt, ekologiskt och socialt perspektiv. Målsättningen är att integrera hållbarhetsarbetet i allt vi gör och att det ska vara en naturlig del i vårt dagliga arbete. Ranking är ett tydligt bevis på att vår strategi är rätt, att vi gör ett riktigt bra arbete och att det är lönsamt att fokusera på hållbarhet. Jag vill ge en stor eloge till alla medarbetare som gemensamt bidragit till att vi lyckats nå detta fantastiska resultat, säger Henrik Saxborn, verkställande direktör för Castellum AB.

Castellum har miljöcertifierat 33 procent av fastighetsbeståndet. Bolaget arbetar aktivt för att nå flera utmanande hållbarhetsmål, bland annat att vara ett helt jämställt bolag i alla yrkeskategorier och att bli 100 procent klimatneutrala till 2030. Castellum har även fullföljt den första WELL-certifieringen i Sverige, vilket är det enda certifieringssystem som tar hänsyn till hälsa och välbefinnande hos de som arbetar i en fastighet.

tisdag, 10 september 2019 15:40

Bostadspriserna stiger i USA

 

Nu färdigställer Skanska under 2019-2020 cirka 620 studentbostäder för University of California i San Francisco.CoreLogics senaste statistik för juli 2019 visar att de amerikanska bostadspriser ökade från juli 2018 till juli 2019 år med 3,6 procent.

 

Priserna på bostäder fortsätter att öka på årsbasis enligt en prognos från CoreLogic som indikerar att den årliga prisutvecklingen kommer att öka med 5,4 procent till juli 2020. Per månad beräknar prognosen att bostadspriserna ska öka med 0,4 procent från juli 2019 till augusti 2019. CoreLogic HPI Forecast är en prognostisering av bostadspriserna som beräknas med hjälp av CoreLogic HPI och andra ekonomiska variabler. Variablerna härrör från prognoser på nationell nivå genom att väga index för antalet hushåll och ägare för varje amerikansk stat.

– Försäljningen av nya och befintliga bostäder i juli ökade jämfört med priserna motsvarande period för ett år sedan, på grund av låga hypoteksräntor och stigande familjeinkomster, säger Dr. Frank Nothaft, chefekonom på CoreLogic. Eftersom lagret för bostadsförsäljning förblir lågt på många marknader har det inneburit  ökade priser. Om låga räntor och stigande inkomster fortsätter, förväntar vi oss att tillväxt av bostadspriserna kommer att stärkas under det kommande året.

Enligt CoreLogic Market Condition Indicators (MCI) och företagets analys av bostadsvärden i landets 100 största storstadsområden och dess bostadsbestånd, har 37 procent av storstadsområdena en övervärderad bostadsmarknad i juli 2019. MCI-analysen kategoriserar bostadspriserna i enskilda marknader som undervärderade, till korrekt värde eller övervärderade, genom att jämföra bostadspriserna med deras långsiktiga, hållbara nivåer, som stöds av lokala marknadsfundament som disponibla inkomster. I juni 2019 undervärderades 23 procent i de 100 största storstadsområdena och 40 procent var korrekt värderade.

När CoreLogic bara undersökte de 50 största bostadsmarknaderna var 40 procent övervärderade, 16 procent undervärderades och 44 procent korrekt värderade. MCI-analysen definierar en övervärderad bostadsmarknad som en där bostadspriserna ligger minst 10 procent över den långsiktiga, hållbara prisnivån. En undervärderad bostadsmarknad är en där huspriserna ligger minst 10 procent under den hållbara prisnivån.

Under det andra kvartalet 2019 genomförde CoreLogic tillsammans med RTi Research of Norwalk, Connecticut, en omfattande undersökning som mätte konsumenter och deras efterfrågan på bostäder. Undersökningen visade att cirka 26 procent uttryckte intresse för att köpa ett hem under de kommande 12 månaderna, men endast 8 procent indikerade en önskan att sälja sitt hem inom samma tidsram. Detta innebär en efterfrågan nya bostäder, vilket på sikt ökar bostadspriserna.

 

– Ett växande antal människor uttrycker ett intresse för att köpa bostäder. Men med alltför få bostäder som kan säljas har obalansen skapat en överkomlig kris som förvärras varje dag. Efterfrågan överstiger utbudet och vi är osäkra på när utbud och efterfrågan kommer att balanseras, säger Frank Martell, vd och koncernchef för CoreLogic.

 

Nabo ska utmana branschen med marknadens enda digitala plattform specifikt utvecklad för bostadsrättsföreningar och engagerade experter inom fastighetsförvaltning i syfte att förenkla vardagen för styrelsen och de boende.


 

Genom en sammanslagning av fyra enskilt starka bolag skapas marknadens fjärde största aktör − Nabo. Med engagerade experter och marknadens enda plattform specifikt utvecklad för bostadsrättsföreningar är målet att forma framtidens förvaltning och boendetjänster.

Marknaden för bostadsrättsförvaltning består idag av några få större nationella aktörer samt ett antal mindre lokala aktörer geografiskt spridda i landet. Digitaliseringen är ännu i sin linda.


Nabo heter det nya bolaget och etableras för att forma framtidens förvaltning och boendetjänster. Det är en satsning där de fyra bolagen Conzignus Hem och Fastighet, Valvet Förvaltning, Rådrum och Ekonomisk förvaltning i Uppsala (tidigare del av Azets) förvärvats och slagits samman. Detta är första steget på resan att förändra branschen genom att göra det enkelt och engagerande att ägna sig åt sitt boende. Den nya aktören ska växa både organiskt och genom att fler bolag ansluter sig till gruppen.


– Fyra bolag med stark tillväxt och lång erfarenhet inom branschen går samman till ett nytt bolag. Nabo erbjuder tjänster som förenklar vardagen för styrelsen i bostadsrättsföreningar och kommer på sikt även att öka digitaliseringen för de boende. Men vi satsar också stenhårt på en proffsig och personlig service, det är lika viktigt, säger Daniel Larsson, vd för Nabo.


Nabo kommer att utmana branschen med marknadens enda digitala plattform specifikt utvecklad för bostadsrättsföreningar och engagerade experter inom fastighetsförvaltning i syfte att förenkla vardagen för styrelsen och de boende. Genom att digitalisera administrationen blir föreningens arbete enklare samtidigt som det skapar trygghet och kontroll. Tjänsterna som erbjuds är allt från medlemsadministration, ekonomi och juridisk rådgivning till fastighetsskötsel och långsiktig underhållsplanering av fastigheten. Bolaget kommer även att utveckla nya digitala lösningar som förenklar och förbättrar vardagen för de boende.


– Vi har redan idag mycket nöjda kunder och en plattform anpassad för mobilen där styrelsen bland annat kan attestera fakturor enkelt och redovisa utlägg i mobilen på väg till jobbet. Allt för att minimera arbetsinsatserna med att driva en bostadsrättsförening, avslutar Daniel Larsson.


Det nya bolaget har utöver kompetensen i de förvärvade bolagen också stärkt upp ledning och styrelse med ett antal nyckelpersoner med erfarenhet från både fastighetsbranschen och andra branscher.