16 september 2019
tisdag, 26 mars 2019 15:06

K-Fastigheter säger upp stort avtal med Zenergy

Skrivet av 

 

Med egenutvecklade och patenterade ZIP-Element, är Zenergys företagsidé att leverera bostadsmoduler och byggbodar över hela Sverige.

 

 

Den nu konkurshotade modulhustillverkaren Zenergy tecknade i juli 2017 ett ramavtal med K-fastigheter, Karlsson Equity Holding, om beställning och leverans av minst 750 modulbostäder. I detta avtal säger nu Zenergy att ett första projekt om 26 lägenheter i Ödåkra har påbörjats och vid godkänd slutbesiktning åligger det K-Fastigheter enligt ramavtalet att fullfölja beställningsåtagande om minst 750 lägenheter.


Men K-Fastigheter, ägt av Jacob Karlsson och Balders vd Erik Selin, har meddelat att de efter färdigställd byggnation i Ödåkra inte kommer fullfölja sitt beställningsåtagande på resterande bostäder och K-Fastigheter har därför krävt att Zenergy meddelar marknaden detta.

 

Det innebär, säger Zenergy i ett pressmeddelande, att bolagets styrelse lämnar därför denna information utan att ha analyserat situationen ytterligare, men bolaget har tillsatt en projektgrupp för vidare hantering av ärendet och bolaget utesluter inte att rättsliga åtgärder kan bli aktuella.

 

I januari i år ansökte Zenergy om företagsrekonstruktion som beviljats av Jönköpings tingsrätt för rekonstruktören advokat Johan Sölveland på Glimstedts Advokatbyrå. Moderbolaget Zenergy AB omsatte enligt senast tillgängliga bokslut endast cirka 38 Mkr med en förlust om hela 30 Mkr.

 

Noterade Zenergy, som har sitt säte i Skillingaryd i Jönköpings län och som grundades 2009, är en aktör inom utvecklingen av bostäder och andra byggnader baserade på modulär arkitektur. För snart två år sedan menade bolagsledningen i Zenergy att den hade landat ett kontrakt med K-Fastigheter värt cirka 700 Mkr under en femårsperiod. Men när nu detta kontrakt sägs upp under tisdagen av K-Fastigheter medförde det att aktien för Zenergy B rasade med hela 22,36 procent till endast 0,39 kr/aktie. Aktien noterades i januari 2016 på 20 kr.

 

Noterbart är att Zenergys styrelse förstärktes nyligen med tre personer som adjungeras in i bolagets styrelsearbete intill ordinarie årsstämma den 6 maj 2019. Dessa är Stefan Attefall, före detta bostadsminister, Johan Lind, före detta vd för Hökerum Fastigheter och Christian Brännström, som har erfarenhet från ledande befattningar inom industriell småhustillverkning. SF