17 september 2019
onsdag, 20 mars 2019 16:58

Högsta småhuspriserna någonsin i Danmark

Skrivet av 

 

Prisutveckling för ett typiskt danskt småhus om 140 kvm. Källa: Finans Danmark

 


 

De danska småhuspriserna har stigit med 4,2 procent under 2018 och det genomsnittliga huspriset har nått den högsta nivån sedan statistiken började 1992. Detta visar Finans Danmarks senaste siffror för bostadsmarknaden under Q4 2018.


– Försäljningarna på bostadsmarknaden gör framsteg i hela landet. Detta har medfört att huspriserna stigit till den högsta nivå någonsin, så ett typiskt hus om 140 kvm kostar cirka 1,9 miljoner danska kronor, cirka 2,7 Mkr, säger Ane Arnth Jensen, vice vd för Finans Danmark till Byens Ejendom.


 

 

Priserna på danska småhuspriserna har ökat avsevärt de senaste fyra åren, och idag kostar ett hus 350.000 danska kronor, cirka 450.000 kr, mer än fyra år sedan.


– Under de senaste fyra åren alltfler försäljningar av småhus och kortare försäljningstider gått hand i hand med stigande huspriser. Man måste emellertid komma ihåg att både lönerna och den allmänna prisnivån har ökat avsevärt under samma period, så danskarna behöver inte nödvändigtvis spendera större andel av sina inkomster vid köp av ett hem, säger Ane Arnth Jensen.

 

Antalet danska småhus som såldes under fjärde kvartalet 2018 är var något fler än för ett år sedan och försäljningstiderna var 10 dagar kortare.

 

 

 

I en kommentar kan sägas att priserna på småhus i Sverige är något högre än de i Danmark. Enligt SCB var det genomsnittliga priset för ett småhus för permanent boende i Sverige drygt 2,9 Mkr under tredje kvartalet 2018.