17 september 2019
fredag, 15 mars 2019 08:56

Svenska Akademiens gratishyra slopas

Skrivet av 

 

Börshuset vid Stortorget i Gamla stan uppfördes 1773–1778 av Stockholms borgerskap för Stockholms fondbörs efter ritningar av arkitekt Erik Palmstedt. Byggnaden, som ägs av Stockholms stad och förvaltas av fastighetskontoret, rymmer idag bland annat Nobelmuseet och Svenska Akademien med Nobelbiblioteket.

 


Det stora mediedrevet mot Svenska Akademien och en förlorad markanvisning på Blasieholmen för ett nytt Nobelhus, har även resulterat i att Svenska Akademiens kostsamma hyresavtal ska omförhandlas, meddelar Stockholms stad.

 

– Det här är ett förlegat och föråldrat avtal, säger fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) till TT. Sedan 1914 hyr Svenska Akademien över 2.000 kvm i Börshuset i Stockholm utan att betala någon hyra. Den står i stället stadens skattebetalare för.

 

Nu har fastighetskontoret fått i uppdrag att påbörja en förhandling om hyresavtalet med Svenska Akademien.

 

– Vi ska inte subventionera hyresgäster på det här sättet, det här är det mest förmånliga avtalet som någon har med Stockholms stad, säger Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholm, till TT.

 

Enligt fastighetskontorets beräkningar går kommunen miste om sex miljoner kronor i hyresintäkter varje år. Utöver det står staden för drift och underhåll av lokalerna, som i snitt kostar en och en halv miljon kronor årligen, säger Dennis Wedin.

 

Dennis Wedin fortsätter:

– Ur ett skattebetalarperspektiv så kan jag absolut tycka att det är rimligt att de ska börja betala marknadshyra. Sedan så respekterar jag att det här blir en förhandlingsfråga och att parterna rimligen har olika utgångspunkter.

 

Frågan har lyfts tidigare, bland annat av Socialdemokraterna i fastighetsnämnden som i april förra året gick ut med att partiet ville häva hyresavtalet.

 

Enligt Dennis Wedin är förhandlingen ett steg i rätt riktning, även för den länge så krisdrabbade Akademien.

 

– Jag noterar de steg för modernisering som Svenska Akademien tar just nu, och det här skulle ju kunna vara en del av det. Jag hoppas att det här ska bli snabba förhandlingar, säger han.

 

 

Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson säger till TT att han är förvånad över utspelet och att det måste prövas i domstol då han säger:

– Det här måste skötas korrekt. Det här är något som juristerna får pröva ordentligt. Vi har ingått avtal som ska gälla och måste följa rådande rättsordning. Vi har inte fått några förhandlingspropåer över huvud taget, utan bara nåtts av det i medierna. Så några förhandlingar är vi inte alls införstådda med. Det här måste prövas i domstol om de vill gå vidare med det.

 

I april förra året ville socialdemokraterna i fastighetsnämnden häva hyresavtalet.

– Det misslyckades den gången, konstaterar Anders Olsson.

 

Han fortsätter:

– Jag vill inte spekulera i varför det här drivs fram just nu när det finns en speciell opinion mot Akademien. Men vi kommer inte att låta det här störa vårt löpande arbete. Vi tar det inte så allvarligt, det här kommer att lösa sig, det är jag helt övertygad om.