9 december 2019
måndag, 04 mars 2019 15:49

Folkhems 234 bostäder i trä har byggstartats

Skrivet av 

Cederhusen i Hagastaden. Kvarter Humboldt Bologna. Illustration: FolkhemAnna Ervast Öberg, ansvarig projektutvecklare från Folkhem och Joakim Larsson (M) Stockholms stadsbyggnadsborgarråd, invigde ett av världens största trähusprojekt i Hagastaden.

 


Folkhems bygge av fyra stora hus i massivträ är nu invigd i Hagastaden. Husen kommer att rymma totalt 234 lägenheter och är därmed ett av världens största trähusprojekt.

 

Veidekke Bostad blev delägare i Folkhem Trä då Rikshem sålde hälften av det helägda bolaget i juni 2015.

 

– Stockholms stad har ett mål om att bygga 400 lägenheter i trähus för 2019. Därmed är Cederhusen i Hagastaden ett viktigt bidrag både till bostadsmålet och trähusmålet, säger Joakim Larsson (M) Stockholms stadsbyggnadsborgarråd.

 

Grundläggningen är påbörjad och planeras vara klar 2020, därefter kommer Stockholms stad göra kringliggande arbeten för gator. Efter det kommer byggaktören Veidekke tillbaka för att resa husen, första inflyttning kan se uppskattningsvis i slutet av 2021.

 

– Fasaden kläs med cederträ, hela stommen kommer att tillverkas av korslimmade skivor utav gran och fur, som är 12x3 meter stora, med en varierande tjocklek på 7-30 cm tjocka beroende vad skivan ska användas till. berättar Anna Ervast Öberg, ansvarig projektutvecklare från Folkhem.

 

Hus byggda med trästomme klarar alla lagkrav för brandsäkerhet i och med att skivorna är massiva och endast förkolnar i ytskiktet. Tjockleken på skivorna dimensioneras för att klara inbränningen. Kärnan däremot hålls intakt och bibehåller sina konstruktiva egenskaper även efter att ha utsatts för värme. Valda delar av stommen täcks också med gips som brandskydd.