18 april 2019
tisdag, 29 januari 2019 11:50

Wihlborgs vidareutvecklar Helsingborg C

Skrivet av 

 

Terminalbyggnaden i Helsingborg får ett helt nytt utseende med en ny glasfasad mot Kungstorget och en ny tydlig huvudentré. Illustration: Tengbom
Wihlborgs startar nu den stora omvandlingen av Helsingborg C. Ny fasad, nya entréer, nya ytor och en helt ny matdestination är några av inslagen som tillsammans skapar en attraktiv miljö för resenärer och besökare. Investeringen beräknas till 257 Mkr och omfattar totalt 8.800 kvm, varav nya uthyrningsbara ytor utgör 1.300 kvm. Projektet väntas vara slutfört under senare delen av 2020 och i samband med uppgraderingen får NCC uppdrag för 190 Mkr.

– Sedan vi köpte fastigheten 2010 har vi successivt utvecklat den. Nu går vi in i ännu en intensiv etapp som kommer att innebära rejäla förbättringar för resenärer, besökare och de som bor och arbetar i city. Detta är början på något nytt och därför har vi i samråd med Helsingborgs stad valt att ge platsen ett nytt namn; Helsingborg C, säger Ulrika Hallengren, vd för Wihlborgs Fastigheter.

År 2016 slutförde Wihlborgs och NCC en stor tillbyggnad med 7.700 kvm kontorsytor ovanpå det som tidigare kallats Knutpunkten. Här länkas järnväg, buss och färjeterminal samman i stadens mest centrala hjärta. Sedan dess finns också stationsvärdar på plats som hjälper resenärer till rätta – ett initiativ från Wihlborgs som genomförts i samarbete med Trafikverket, Skånetrafiken och Helsingborgs stad.

Nästa steg i utvecklingen blir att terminalbyggnaden får ett helt nytt utseende med en ny glasfasad mot Kungstorget och en ny tydlig huvudentré. Även entrén på södra sidan byggs om. På andra våningen skapas en matdestination med flera nya restauranger. Dessutom tillförs ytterligare kontorsytor.

– Vår strävan är att Helsingborg C ska fungera som vanligt under byggtiden och att såväl trafiken med båtar, tåg och bussar som de resenärer som dagligen passerar terminalen ska påverkas så lite som möjligt, säger Magnus Knöös, affärschef NCC Building.