15 juni 2019
måndag, 28 januari 2019 13:06

Kidnappade Al-Amoudi frisläppt

Skrivet av 

 

Mohammed Al-Amoudi, 72 år, hade före gripandet, en förmögenhet om cirka 80 Mdr kr.

 

 


Mohammed Al-Amoudi, som greps den 4 november 2017 tillsammans med över 300 förmögna affärsmän i Saudiarabien, har frisläppts enligt Al-Amoudis officiella hemsida. Al-Moudi, som släpptes under söndagen, efter har varit fängslad över 400 dagar, har inte torterats och mår nu bra i saudiska Jeddah, enligt uppgifter på hemsidan. Bakom kidnappningarna stod Saudiarabiens regent, kronprins Mohammed bin Salman.

 

Al Amoudi, som i Sverige äger Preem och Midroc, är enligt Bloomberg, den tredje rikaste oljemiljardären från Mellersta Östern, med en förmögenhet om cirka 8,8 miljarder dollar, cirka 80 Mdr kr.

 

Högst troligt är att Al Amoudi, som varit anklagad för korruption, har betalat ett högt lösenbelopp. Enligt Wall Street Journal fick prins Alwaleed bin Talal, ägare till det globala investmentbolaget, Kingdom Holding, efter 83 dagar betala sex miljarder dollar, cirka 54,3 Mdr kr för fri lejd.

 

Flera andra framstående saudiska affärsmän har frisläppts under de senaste veckorna, som Amr Al-Dabbagh – en affärsman som tidigare var chef för den saudiska investeringsmyndigheten och Hani Khoja, en partner i McKinsey & Co samt Sami Baroum, tidigare vd för livsmedelsbolaget Savola Group.

 

I en kommentar kan sägas att journalisten Jamal Khashoggi, som hade skrivit flera kritiska artiklar om Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman, mördades i Turkiet i oktober förra året, och enligt utredningar från bland annat CIA skedde styckmordet på uppdrag av bin Salman. Frågan är vilka betydande affärsmän vågar resa till Saudiarabien i framtiden? Och klart är att Mohammed bin Salman kommer att framstå som en mycket fräck och grym statschef för all framtid. SF