Skriv ut denna sida
torsdag, 20 december 2018 15:46

Pangea: Starkt transaktionsår med stora affärer

Skrivet av 

Mikael Söderlundh, analyschef, och Bård Bjølgerud, vd Pangea Property Partners.Nya siffror från Pangea Property Partners visar att transaktionsvolymen i Norden kommer att uppgå till cirka 42 miljarder euro under 2018, vilket är i nivå med 2017. Det är fjärde året i rad som transaktionsvolymen överstiger 40 miljarder euro.

– Det starka intresset för nordiska fastigheter håller i sig och transaktionsvolymen för 2018 ligger inte långt under rekordåret 2016. Antalet affärer har dock minskat och volymen drivs i större utsträckning av stora portfölj- och bolagsaffärer, säger Mikael Söderlundh, analyschef och partner på Pangea Property Partners.

Enligt Pangea kommer transaktionsvolymen på den svenska fastighetsmarknaden att uppgå till cirka 155 Mdr kr under 2018, vilket är en ökning från 151 Mdr under 2017. Den svagare valutan gör dock att volymen minskar något räknat i euro. I övriga Norden beräknas volymen öka i Norge (+13 procent) och Danmark (+13 procent), men falla tillbaka i Finland (-21 procent) från rekordåret 2017.

Den nordiska marknaden fortsätter att vara attraktiv för internationella investerare, vars nettoinvesteringar beräknas uppgå till 5 miljarder euro under året. Genomsnittlig andelen utländska köpare blir 40 procent där Finland toppar med 73 procent följt av Danmark med 48 procent.

– Av de fem största transaktionerna i Norden under 2018 var samtliga cross-border, vilket understryker att de utländska köparna gillar nordiska fastigheter och de söker i regel stora investeringsvolymer. Det leder till fler komplexa strukturaffärer och bolagsförvärv, vilket är en trend som gynnar Pangea. Vi har ett brett internationellt nätverk och har initierat och genomfört många av de största och mest komplexa affärerna i regionen, säger Bård Bjølgerud, vd och partner på Pangea Property Partners.

Under året genomförde Pangea Property Partners cirka 50 transaktioner och andra rådgivningsuppdrag i Norden med ett underliggande fastighetsvärde på nästan 30 Mdr kr. Exempel på större uppdrag är Starwoods förvärv av Victoria Park (32 procent av rösterna) och bostadsprojektet Primus 1 i Stockholm (tillsammans med Oscar Properties) samt Aspelin Ramms försäljning av ALNA senter i Oslo för drygt 2 miljarder norska kronor.

 

De största fastighetstransaktionerna i Norden under 2018 är:
1. Vonovias förvärv av Victoria Park i Sverige (17,1 miljarder svenska kronor)1
2. Kildare Partners förvärv av Technopolis i Finland (1,6 miljarder euro)2
3. Danicas förvärv av SEB Pension i Danmark (6,2 miljarder danska kronor)3
4. Heimstaden Bostads förvärv av flera bostadsportföljer (8,4 miljarder svenska kronor)4
5. Cibus förvärv av 123 matbutiker i Finland (0,8 miljarder euro)

Senaste från Redaktionen