22 augusti 2019
måndag, 10 december 2018 15:50

Östersundhems före detta vd Daniel Kindberg åtalas

Skrivet av 
alt
Daniel Kindberg, före detta vd för Östersundshem, räknar med ett frikännande.

 

Som Fastighetsaktien tidigare har rapporterat visade Ernst & Young i utredning i juni i år att det kommunala bostadsbolaget Östersundshem hade överfakturerat totalt 10,7 Mkr. Enligt rapporten hade den tidigare vd:n Daniel Kindberg brutit mot regeln att inte göra affärer med närstående. Det är genom osanna fakturorsom pengar har förts till Sollefteåföretagarens bolag, skriver nu Ekobrottsmyndigheten i ett åtal.  Enligt åtalet har 11,8 Mkr betalats ut felaktigt från Peab via ett företag i Sollefteå.

 

Enligt Ernst & Young har totalt 10,7 Mkr slussats ut via Peab, varav 4,6 Mkr har gått vidare som sponsring till Östersunds FK. Var resterande 6,1 Mkr har tagit vägen har Ernst & Young inte kunnat säkerställa. Utredningen visade även att Daniel Kindberg har varit aktiv i flera bolag som samtidigt varit underleverantörer till Östersundshem.

 

I maj 2018 avgick Östersundshems styrelse efter att det saknades fortsatt förtroende från ägaren Rådhus AB. Ny vd för skandalomsusade Östersundshem är Johannes Merbom.

 

Åklagare Niklas Jeppsson säger till Aftonbladet:

– Det har fakturerats omfattande arbete som inte utförts. Vi i har utrett det här företagets möjligheter att utföra de här arbetena och vi har personer som varit på arbetsplatserna och kan bevisa att arbetena inte utförts. Det här är uppsåtliga brott som man gjort medvetet. Vi har tillräckliga skäl för att åtala. Utredningen är klar och därmed väcker jag åtal mot de här tre personerna.

 

Sportbladet har talat med Daniel Kindbergs advokat Olle Kullinger.

– Daniel förnekar brott. Han förnekar det bestämt. Det här åtalet bygger på påståenden om utställda fakturor, men att arbete inte utförts, och det är ett grundläggande påstående som gäller för samtliga åtalspunkter. Men Daniels uppfattning är att det är ett felaktigt antagande. Arbetet har utförts enligt det fakturan anger i sin helhet. Ingen har lidit någon skada och det har varit lönsamma projekt för alla inblandade.

 

Daniel Kindberg har även uttalat sig kort till ÖFK:s hemsida.

– Jag förutsätter att jag kommer att bli frikänd och vädjar till media om att ni ska visa samma respektfullhet som ni hittills gjort till mina nära och kära. I övrigt har jag inga kommenterar.