Skriv ut denna sida
tisdag, 20 november 2018 11:59

Balder köper Solvallastaden

Skrivet av 
alt
I Solvallastaden kan bostäder om cirka 83.000 kvm byggas, motsvarande 1.700-2.200 bostäder.
Foto: White & ETTELVA Arkitekter

 

alt

Detaljplanen för Solvallastaden förväntas vinna laga kraft år 2021. Foto: ETTELVA Arkitekter

 

Stockholms Travsällskap har tecknat avtal om att sälja mark till Fastighets AB Balder i den blivande stadsdelen Solvallastaden. Avtalet är ett stort steg för att förverkliga visionen om att bygga upp till 2.200 nya bostäder i området. Cushman & Wakefield har varit rådgivare till säljaren i den stora affären.

 

– Det här avtalet ger Stockholms Travsällskap ekonomiska möjligheter att vidareutveckla Solvallaområdets unika kvalitéer. Det ska bli oerhört spännande att i nästa steg konkretisera Solvallastadens innehåll tillsammans med Balder, säger Markus Gustafsson, ordförande för Stockholms Travsällskap.


Solvallastaden är ett nytt stadsutvecklingsområde där Stockholms Travsällskap och Stockholms stad avser att bygga 1.700–2.200 bostäder med tillhörande förskolor, skola, kommersiella lokaler och närservice. Nu inleds arbetet med att ta fram en detaljplan, som bedöms vinna laga kraft 2021. Samma år kommer dessutom den nya dragningen av tvärbanans Kistagren att ansluta till området.

 

– Det är väldigt glädjande att vi äntligen rott affären i hamn, det ger oss goda förutsättningar för framtida investeringar. Vi vill fortsätta att utveckla travsporten i Stockholm med en modern arena som klarar de ökande kraven från såväl sportens utövare som från våra besökare, säger Jörgen Forsberg, vd för Solvalla.

 

Balder förvärvar sex kvarter som Stockholms Travsällskap haft i sin ägo, och har rätt att bygga bostadshus med ytor om totalt cirka 83.000 kvm. Balders medverkan kommer att omfatta såväl bostäder som lokaler för samhällsservice och kommersiellt bruk.

 

– Vi är stolta över att ha fått Stockholms Travsällskaps förtroende att vara med och förverkliga Solvallastaden. Vår ambition är att det ska bli en av de mest spännande stadsdelarna i hela regionen, säger Erik Selin, vd för Balder.


I en kommentar kan sägas att Balder satsar alltmer på fastighetsutveckling i Stockholm. Det blir det fjärde stora stadsutvecklingsprojektet som Balder gjort klart med på kort tid i Stockholmsområdet.

 

Sedan tidigare är det klart att bolaget ska utveckla Hallonbergen centrum och Rissne centrum, båda i Sundbybergs kommun, samt de centrala delarna av Upplands Väsby.

 

I oktober i år blev det klart att Balder vill bygga 1.500 lägenheter i Väsby Entré.

 

I december förra året sålde Sundbybergs stad Rissne centrum och omgivande mark till Balder för försäljningsvärdet 213 Mkr, exklusive byggrätter för 300 nya bostäder. Fastigheterna tillträddes den 10 april 2018. Detaljplanen uppskattas vara klar under 2021.

 

I november 2017 köpte Balder Hallonbergens centrum för 840 Mkr samtidigt som Balder erbjöds att köpa byggrätter för 800 Mkr när detaljplanen vunnit laga kraft. I Balders idékoncept för Hallonbergen ingår bland annat bostäder för 2.100 personer och ett hotell med 200 rum. Centrumbyggnaden ska omvandlas till att bli en mötesplats för fritid, kultur, besöksnäring, bibliotek, konferens, utbildning, friskvård, kontor och restauranger. Butikerna flyttar ut. Hallonbergsplan görs om på ett sätt så att människorna tar över torget, vars nya utformning fått arbetsnamnet "Sundtorget".

Senaste från Redaktionen