Skriv ut denna sida
tisdag, 03 juli 2018 12:08

Säljstartade bostäder minskar stort i Stockholm

Skrivet av 
alt
Antalet säljstartade bostäder i Stockholms län minskade ännu mer i en jämförelse mellan Q1 2017 och Q1 2018 och då närmare 65 procent, än minskningen mellan Q2 2017 och Q 2 2018 som var 43 procent. Diagram: Svensk Nyproduktion

 

Enligt Svensk Nyproduktion har antalet säljstartade bostäder i Stockholms län har minskat med 43 procent under det andra kvartalet i år jämfört med det andra kvartalet 2017.

 

– Detta är en indikation på att bostadsutvecklarna varit betydligt mer försiktiga med att starta nya projekt. Det kan vara hälsosamt för marknaden med tanke på att det i rådande marknad finns ett visst bekymmer med att det på vissa områden i länet finns svårigheter med försäljningen, säger Jesper Höök, analysansvarig vid Svensk Nyproduktion, till Nyhetsbyrån Direkt.

 

Under det andra kvartalet i år har det säljstartats 1.929 bostäder i Stockholms län, vilket kan jämföras med 3.370 bostäder under samma period i fjol. Antalet säljstartade bostäder har därmed minskat med 43 procent.

 

– Mig veterligen har flera bostadsutvecklare valt att vänta med att säljstarta nya projekt som från början var tilltänkta under våren tills hösten kommer. Det återstår att se om projekten startar då, annars väntar fortsatt få nya bostäder på marknaden under 2018, säger Jesper Höök.

 

Hittills i år har det säljstartats runt 3.000 bostäder i Stockholms län, vilket är en halvering från cirka 6.000 under det första halvåret 2017.

 

Enligt Svensk Nyproduktion kan säljstartade bostäder ses som en indikator på vad som sedan kommer att byggstartas om 1-2 år.

Senaste från Redaktionen