Skriv ut denna sida
onsdag, 20 juni 2018 14:00

Maelir köper Södra Teatern

Skrivet av 
alt
Södra Teaterns norra fasad med utsikt över Saltsjön. Teatern byggdes 1852 och är en av Sveriges äldsta aktiva teatrar.

 

 

I november förra året skrev Fastighetsaktien att Riksteaterns styrelse hade beslutat att gå vidare med en försäljning av fastigheten Mosebacke 10 (Södra Teatern) i Stockholm. Beslutet hade tagits eftersom Riksteatern inte har uppdraget att äga och förvalta fastigheter. Nu är försäljningen av Södra Teatern på Mosebacke i Stockholm klar. Det blir fastighetsbolaget Maelir AB, ägt av Jakob Johansson, som köper den anrika teatern vid Mosebacke av Riksteatern. Maelir är Jakob Johanssons holdingbolag med bland annat Provinsfastigheter (före detta Allokton).

 

Magnus Aspegren, Riksteaterns vd, vill inte avslöja köpeskillingen. Det blir offentligt först senare i höst, och han säger att det är en styrelsefråga hur affären kommer att redovisas.

 

– Vi kommer att göra upp med staten så att pengarna för försäljningen på bästa sätt används till att utveckla folkrörelsen Riksteatern, säger Magnus Aspegren till Aftonbladet Kultur.

 

Personalen och alla avtal följer med i försäljningen. Men Södra Teaterns nuvarande vd Ingmari Pagenkemper slutar dock den 31 augusti, samtidigt om försäljningen går igenom. Rekrytering av en ny vd pågår.

 

Maelir AB omsatte år 2017 cirka 305 Mkr med ett resultat om 183,1 Mkr. Tillgångarna var 1.082 Mkr och det egna kapitalet utgjorde 597 Mkr. Soliditeten var 55,2 procent.

Senaste från Redaktionen