23 augusti 2019
torsdag, 07 juni 2018 11:59

Lidingömord kan kopplas till byggföretag

Skrivet av 
alt
Under tisdagen den 5 juni greps två män på gångbron till Lidingö, misstänkta för ett mord i Baggeby.

 

Under eftermiddagen i tisdags den 5 juni skedde ett mord i Baggeby på Lidingö. Den mördade var en 57-åring som sköts med automatvapen nära sitt hem. Den skjutne färdades med ambulanshelikopter till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda. Polisen upprättade snabbt en vägspärr på Lidingöbron och kontrollerade folk på gångbron till Ropsten där två misstänkta gärningsmän greps. Senare under natten greps en tredje man. De tre männen är nu anhållna.

 

Den skjutne mannen har dömts för bokföringsbrott i samband med att hans byggföretag, med kopplingar till Vara och Göteborg, gick i konkurs. Orsakerna till mordet är ännu inte kända, men kopplingar till byggbranschen är möjlig. Den mördade var anställd på en totalentreprenör för ett bygge av studentbostäder i Spånga för ett noterat fastighetsbolag.

 

Totalentreprenören och byggherren, det noterade fastighetsbolaget, var i tvist och totalentreprenören hade stämt byggherren på 24 Mkr efter att denne har betalat ut ett belopp om drygt 93 Mkr till totalentreprenören som tydligen inte har betalat sina underentreprenörer. Den 19 februari avsade sig totalentreprenören uppdraget utan att delge någon egentlig orsak. Stämningen avsåg försenade modulbostäder från Kina som skulle ha monterats av totalentreprenören i Spånga. I tvisten finns flera olika intressenter, dels bygg- och bostadsbolagen, dels underleverantörer, dels en tredje part.

 

Förutom dödsskjutningen på Lidingö har ytterligare en person på byggbolaget utsatts för en beskjutning vid bostaden. Det skedde på Gärdet i Stockholm i mitten av mars i år, då någon sköt tre skott mot en lägenhetsdörr. Skottlossningen inträffade bara några timmar efter att mannen hade kontaktat polisen med information om hot från personer med kopplingar till tvisten, enligt uppgifter till Expressen.

 

Vd:n för det noterade bostadsbolaget, säger till Expressen att han är chockad efter det misstänkta mordet på Lidingö.

– För det första är det djupt tragiskt, jag är väldigt chockad. Jag känner personen och lider väldigt mycket med hans sambo, förstås. I övrigt vet jag ingenting, säger vd:n. Han bekräftar att bostadsbolaget och byggbolaget är i en tvist med varandra. Bolaget har stämt oss, vi har en tvist, helt enkelt. Tvisten ska göras upp i rätten, säger han och fortsätter:

– Vi vet ingenting om vad de människorna sysslar med i övrigt, och om den här utvecklingen som varit och som lett fram till det här. SF