13 november 2019
tisdag, 13 februari 2018 11:31

Skanska utvecklar i Science Village i Lund

Skrivet av 
alt
The Loop i Brunnshög, Lund, blir ett hus som ligger i framkant av utvecklingen. Här ska finnas det forskningsrelaterade företag, men också startups, entreprenörer och storföretag, men även lokaler för kultur, studentliv och allmänhet. Ambitionen är också att byggnaden ska producera mer energi än den konsumerar och att man ska göra en minimal påverkan på miljön.


Skanska har tecknat avtal med Science Village Scandinavia, som äger marken mellan forskningsanläggningarna MAX IV och ESS i Lund, om att köpa byggrätter för projektet the Loop. Därmed är det officiellt att Skanska kommer att förverkliga byggnaden som ska bli en mötesplats för kommersialisering av forskning och innovation. Byggstart kommer ske under 2019 och färdigställandet är planerat till 2021.
    

– I the Loop skapar vi ett sammanhang utöver det vanliga. Här ska finnas det forskningsrelaterade företag, men också startups, entreprenörer och storföretag som vill hämta in nya upptäckter. Sedan väver vi in kultur, studentliv och allmänhet för att skapa så många möten som möjligt. Det ska också finnas gym, konsertlokaler, restauranger och pubar, säger Hans Fransson, projektutvecklare, Skanska Sverige.
    

Skanska har sedan 2015 arbetat med projektidén och nu har utvecklingen kommit så långt att båda parter var redo att teckna avtal om ett markförvärv med byggrätter på en yta av 13.000 kvm. Säljaren Science Village Scandinavia AB ägs av Lunds kommun, Region Skåne och Lunds universitet genom Stiftelsen Akademihemman.
    

– Vi är mycket nöjda med hur Skanska har tagit sig an utvecklingen av the Loop. Man har från Skanskas sida lagt ner stora resurser och stort engagemang på att inte bara skapa en byggnad och en arbetsplats, utan också en mötesplats som ska sjuda av liv även utanför normal arbetstid. Vi är övertygade om att the Loop kommer att berika Science Village, säger Ulrika Lindmark, vd för Science Village Scandinavia.
    

The Loop är den andra byggrättsförsäljningen som har genomförts i Science Village. Den första var byggrätten för projektet Space som såldes till Wihlborgs 2016.
    

– Vi har haft en utdragen detaljplaneprocess orsakad av att myndighetsprövningen av ESS ännu inte är klar. Vi tror nu – på goda grunder – att den första detaljplanen för Science Village kommer att vinna laga kraft under det andra halvåret 2018, och att både Space och The Loop därefter omgående kan börja byggas, säger Ulrika Lindmark.