17 augusti 2019
måndag, 12 februari 2018 15:53

Eataly till Hufvudstadens Röda kvarn

Skrivet av 

 

alt
Ägare till Eataly på Bibliotekgatan är från vänster: Pelle Lydmar, Oscar Farinnetti och Salavatore Grimaldi.

 

På lördag den 17 februari öppnar Eataly på Biblioteksgatan, där den gamla Röda Kvarn-biografen, ägd av Hufvudstaden, har förvandlats till ett italienskt mattempel. Grundaren Oscar Farinetti vill visa att italiensk kokkonst är ett världsvinnande framgångsrecept.

 

Han är grundare och ägare till den italienska saluhallskedjan Eataly. Tillsammans med sina lokala finansiärer Salvatore Grimaldi och Pelle Lydmar, slår han nu upp dörrarna till 3.000 kvm av saluhall, restauranger, barer, kafé och matlagningsskola på Biblioteksgatan.

 

– Att äta, handla och lära sig – allt under ett tak. Men viktigast är förstås det italienska köket, eftersom det föddes hemma av våra mormödrar. Det franska köket är annorlunda, det skapades av kockar i restaurangköken. Det italienska köket är baserat på enkla råvaror, medan det franska är mycket mer tekniskt orienterat. Därför är det också möjligt att själv återskapa den italienska rätt man fått på krogen i sitt eget kök, förklarar Oscar Farinetti.

 

Oscar Farinetti är född och uppvuxen i tryffelstaden Alba i Piemonte, och år 2003 sålde han sin 400 butiker stora elektronikkedja för att återvända till sina rötter. Eataly blev resultatet – en internationell matmarknad, tryggt förankrade i italiensk matkultur, men lokalt kryddad för att passa ihop med sin hemstad.

 

Cirka 120 personer kommer stå bakom olika diskar och sälja allt från parmaskinka, skaldjur till köksverktyg. Mitt i lokalen ligger den rundade baren med vinet som står i fokus.

 

– Eataly är ingen affärskedja i traditionell bemärkelse. Även om köken och filosofin bakom matlagningen är desamma, är atmosfären alltid lokal. Jag träffade Pelle som berättade att stockholmarna älskar italiensk mat. Men italiensk mat är ett enormt begrepp. Vi har starka regionala kök, från Piemonte till Sicilien. Och det är just denna mångfald vi vill visa i den här gamla biografteatern. En fantastisk plats, säger Oscar Farinetti.

 

Idag finns Eataly världen över, och är en självklar del av den kulinariska scenen i städer som New York, Istanbul, Chicago, Dubai, Monaco, Seoul, Moskva och São Paulo.

 

Men det allra första Eataly öppnade 2007 i Turin, Farinettis egna hemtrakter. Huvudkontoret har hela tiden varit Farinettis födelseort Alba i Piemonte och staden är central för Eatalys uppkomst.

 

– Jag är född mitt i vinskörden, den 24 september 1954 – ett underbart vinår. Mamma är från Barolo, pappa föddes i Barbaresco. Jag växte upp i Alba med sina krogar, den vita tryffeln, vinet, köttet. Det enda folk talade om var mat, jordbruk och vin, så jag hade tur på så sätt, säger Oscar Farinetti.