9 december 2019
fredag, 12 januari 2018 11:24

Tomas Carlsson blir ny vd för NCC

Skrivet av 
alt

                                                                                                                                     
Tomas Carlsson (bilden), 52, har utsetts till ny vd och koncernchef för NCC. Han har sedan slutet av 2012 varit vd för Sweco och har tidigare arbetat nästan 20 år inom NCC, senast som affärsområdeschef för NCC:s svenska byggverksamhet. Carlsson, som är civilingenjör från Chalmers och innehar en MBA från London/Columbia Business School, tillträder sin befattning på NCC senast i juli. Fram till tillträdet fortsätter Håkan Broman som tillförordnad vd. Swecos styrelse har inlett processen med att utse en efterträdare till Tomas Carlsson.
    

– Jag är mycket glad över att Tomas Carlsson blir NCC:s nästa vd. Han känner NCC:s verksamhet väl och under sin tid på Sweco har han fått möjlighet att bredda sitt kunnande. Han har skaffat sig erfarenheten att leda en konsultverksamhet och dessutom sett olika byggbolag agera på marknaden. Sweco har utvecklats starkt på börsen där aktiekursen har tredubblats. Carlssons projekterfarenheter passar NCC som hand i handske, säger Tomas Billing, ordförande i NCC.
    

Under Tomas Carlsson tid som vd för Sweco har bolaget ökat omsättningen från cirka 8 Mdr kr till cirka 17 Mdr kr med en stabil rörelsemarginal. När han var ansvarig för NCC:s svenska byggverksamhet omsatte denna cirka 25 Mdr, vilket motsvarade halva NCC omsättningsmässigt.
    

– Det känns som att komma hem. Jag ser mycket fram emot att leda NCC och ser en stor potential att utveckla verksamheten vidare, säger Tomas Carlsson.