Skriv ut denna sida
fredag, 29 december 2017 17:52

Skanska bygger stads- och stationshus i Växjö

Skrivet av 
alt
Växjö stadshus och station kommer att bli sju våningar högt, inklusive källare, och omfattar totalt cirka 16.400 kvm. Bild: White arkitekter

 

Skanska har tecknat avtal med Växjö Fastighetsförvaltning AB för att bygga Växjö stadshus och station. Kontraktet är värt cirka 580 Mkr, vilket kommer att inkluderas i orderingången för Norden under det fjärde kvartalet 2017. 

 

Växjö stadshus och station kommer att bli sju våningar högt, inklusive källare, och omfattar totalt cirka 16.400 kvm bruttoyta. Det nya stadshuset på 13.700 kvm blir arbetsplats för cirka 600 personer och kommer att innehålla ett antal gemensamma utrymmen. Stationshuset på bottenplan på 1.850 kvm kommer att inrymma väntsal, butiker och restauranger. Därtill skapas ett allmänt utrymme på cirka 800 kvm kallat ”Växjös vardagsrum”, en social knutpunkt inomhus som tillsammans med befintlig gång- och cykelbro ska koppla samman stadsdelarna i centrum.

 

Byggnaden är till stor del präglad av trä och glas. Avsikten är att den ska miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad Guld. Miljöbyggnad är ett svenskt miljöcertifieringssystem som ägs av Sweden Green Building Council.

 

 

Förberedande arbeten för byggnationen påbörjas under våren 2018 och allt ska vara färdigt till årsskiftet 2020/2021.

Senaste från Redaktionen