18 september 2019
tisdag, 28 november 2017 15:56

Skanska och Stena anvisas 500 bostäder Frölunda

Skrivet av 
alt
Järnbrott 758:621. Platsen gränsar till befintlig bebyggelse i form av småhus och verksamhetsområde, natur samt en golfanläggning.

 

I måndags fattade fastighetsnämnden i Göteborg beslut om rekordmånga markanvisningar och markreservationer, totalt gällande cirka 2.500 bostäder. Bland annat får Skanska och Stena möjlighet att bygga 500 bostäder i Frölunda efter att ha vunnit en av de första kommunala marktävlingarna med fokus på socialt hållbar bebyggelse. Göteborgs Stad har bland annat värderat hur man bygger en inkluderande stad, där stor kraft har lagts på gemenskap, samhörighet, tolerans och öppenhet.

 

– Vi har länge efterlyst marktävlingar baserade på kvalitet och långsiktig hållbarhet istället för pris. Här kan vi använda vårt handlingsutrymme som byggherre till att göra skillnad för staden och individen. Vi hoppas det här kan vara ett första steg i en långsiktig satsning för ett öppnare, mer sammanhållet Göteborg, säger Lars Henriksson, regionchef för Skanska Nya Hem i Göteborg.  

 

I Skanska och Stenas koncept för ett inkluderande kvarter blandas hyresrätter och bostadsrätter i samma trapphus med gemensamma gårdar. I kvarteret finns även bostäder med särskild service för funktionshindrade, seniorboende och en bogemenskap med vänförening som är öppen för hela kvarteret. De gemensamma ytorna kan bland annat användas till cykelverkstad, återanvändning och odlingsmöjligheter. En kvartersledare tillsätts för att säkerställa att det färdiga kvarteret uppnår målen.