18 april 2019
måndag, 27 november 2017 14:23

Balder köper Hallonbergen C med rabatt

Skrivet av 
alt
Balders vision om nya Hallonbergens centrum. Illustration: 3XN

 

Kommunstyrelsen i Sundbyberg har godkänt Balders förslag att köpa Hallonbergens centrum för 840 Mkr samtidigt som Balder erbjuds att köpa byggrätter för 800 Mkr när detaljplanen vunnit laga kraft.

 

Priset för centrumfastigheten var ursprungligen 920 Mkr. Att priset sänktes för Hallonbergens centrum beror bland annat på kostnader om 34 Mkr för rivning av ett före detta äldreboende, skriver Stockholm Direkt.

 

I Balders idékoncept ingår bland annat bostäder för 2.100 personer och ett hotell med 200 rum. Centrumbyggnaden ska omvandlas till att bli en mötesplats för fritid, kultur, besöksnäring, bibliotek, konferens, utbildning, friskvård, kontor och restauranger. Butikerna flyttar ut. Hallonbergsplan görs om på ett sätt så att människorna tar över torget, vars nya utformning fått arbetsnamnet "Sundtorget".

 

Försäljningen har kritiserats av oppositionen i kommunen.

– Jag tycker att det är onödigt och oprofessionellt. Om ett företag är på väg att gå i konkurs kanske man behöver sälja billigt, men så är inte fallet för kommunen. Man är så angelägen om att sälja att man inte tar betalt, säger oppositionsrådet Peter Schilling (S).

 

Balder har tävlat mot Wallenstam om att få köpa centrumet.

 

Klart sedan tidigare är att Sundbybergs kommun har godkänt att Folkhem vunnit tävlingen om att utveckla centrumet i Ör.

 

Den 18 december i år ska kommunfullmäktige i Sundbyberg fatta beslut om vem som får utveckla Rissne centrum. Även där står Balder för ett av bidragen, och Balder tävlar nu mot Einar Mattsson och Ikano Bostad.