25 augusti 2019
onsdag, 11 oktober 2017 14:17

Whites Humanistiska teatern invigd

Skrivet av 
alt
Humanistiska teatern i Engelska Parken, Uppsala, huserar teatersalong, kontor samt mötes- och undervisningslokaler. Den kommer att vara tillgänglig för fristående verksamheter och kan nyttjas kvällstid för evenemang, föreläsningar och möten.

 

I samarbete med Akademiska Hus har White skapat Humanistiska teatern vid Engelska Parken i Uppsala. Invigningen hölls igår och byggnaden är redan nominerad till ”Årets Bygge 2018”. Arkitekturen är inspirerad av den anatomiska teatern vid Gustavianum i Uppsala och det engelska parlamentet.

 

När Olof Rudbecks anatomiska teater i Uppsala stod klar 1663 var det en av de mest moderna föreläsningssalarna i sin tid. Nu, över 350 år senare, har den inspirerat en ny föreläsningssal i absolut framkant.

 

– Målet var att skapa en föreläsningssal som har något som andra inte har. Vi hämtade inspiration från amfiteatern, det engelska parlamentet och den anatomiska teatern på Gustavianum. Med detta lyckades vi skapa en närhet mellan alla i rummet, och tillsammans med den avancerade teknologin blir det en unik sal, säger Jacob Melin, ansvarig arkitekt hos White.

 

Intentionerna att bygga en arena för humaniora har funnits sedan Humanistiskt Centrum invigdes i kvarteret Engelska Parken år 2004. Målet har varit att skapa ett gränslöst rum för det öppna humanistiska samtalet där människan som tänkande och skapande individ står i centrum.

 

– Teatern ska inbjuda till samtal, inte bara mellan de på scenen och publiken, utan också mellan alla 140 deltagare i auditoriet. Detta har givit utformningen med branta hästskoformade gradänger och fristående rörliga stolar. Alla ska ha ögonkontakt med alla, säger Jacob Melin.